De veldcompetitie wordt niet meer uitgespeeld. Hoe het KNKV ook beslist, TOP lijkt ook volgend seizoen op het hoogste niveau te spelen.
Volledig scherm
De veldcompetitie wordt niet meer uitgespeeld. Hoe het KNKV ook beslist, TOP lijkt ook volgend seizoen op het hoogste niveau te spelen. © Lex De Meester

Wat te doen met het veldkorfbal? Er zijn twee opties

VLISSINGEN – Er wordt niet meer gekorfbald op de Zeeuwse velden dit seizoen. Het KNKV heeft ook de tweede helft van de veldcompetitie in zijn geheel geschrapt. Vanwege het coronavirus mag immers niet meer in groepsverband gesport worden tot 1 juni.

Het KNKV besluit pas op 6 april wat te doen met de eindstanden, in zowel de zaal als op het veld. In de zaal zijn de competities klaar (hoofdklasse met TOP Arnemuiden) of bijna klaar (de rest). Daar zullen ze – zo is de verwachting – de huidige stand wel als eindstand aannemen. Voor Zeeland zou dat kampioenschappen opleveren voor de eersteklassers Fortis en Ondo en derdeklasser Togo promoveert dan als nummer twee.

Maar wat gebeurt er op het veld? In de meeste poules zijn er pas acht van de veertien duels gespeeld. In de tweede helft van de competitie kunnen teams vaak nog uit de onderste regionen ontsnappen of de koppositie nog helemaal verspelen. Beide gaat nu niet gebeuren.

Er zijn nu twee logische opties:

1. De veldcompetitie als niet gespeeld beschouwen. Helemaal vergeten en na de zomer – als er dan weer gesport kan worden – in dezelfde klasse beginnen als na de zomer van 2019. Binnen het volleybal en het basketbal is daar al voor gekozen. Er worden zelfs geen (lands)kampioen aangewezen. Als het in het korfbal ook zo geregeld gaat worden, behoudt Zeeland een ereklasser (TOP), hoofdklasser (Swift) en overgangsklasser (Ondo).

2. De huidige standen als eindstand nemen. Voor een aantal clubs zou dat gunstig zijn. TOP handhaaft zich dan voor de eerste keer in de ereklasse. En derdeklasser Blauw Wit en vierdeklasser Luctor mogen zich dan kampioen noemen. Degradanten zijn er echter dan ook: overgangsklasser Ondo zakt na een half seizoen al weer naar beneden en Togo en Atlas vallen weg uit de tweede klasse.