Volledig scherm
Bettine Vriesekoop geeft een clinic bij TTC Middelburg. © Ruben Oreel

Vriesekoop: 'Je moet één worden met je batje’

videoMIDDELBURG - Aan het begin van de jeugdclinic bij TTC Middelburg stelde Bettine Vriesekoop (57) zich wijselijk even voor. Een snelle peiling onder de negen deelnemers leerde de tweevoudig Europees kampioene zaterdagochtend namelijk dat niemand haar tot voor kort kende. ,,Ach”, zei ze, ,,dat geeft ook niet. Het verleden is voorbij.”

Desondanks hingen de beginnende pubers aan haar lippen. Ze hadden snel door dat ze met een grootheid in de zaal stonden. ,,Dat zag je wel aan hoe ze speelde. Heel anders dan we bij TTCM gewend zijn”, vertelde Richelle Jacobsen bijvoorbeeld. ,,Ze speelde sneller en compacter.”

Sinds enige tijd probeert Vriesekoop namens de tafeltennisbond vooral meer vijftigplussers bij de sport te betrekken. Daarom geeft ze door het hele land clinics. ,,Juist die generatie is met mijn successen opgegroeid”, vertelde ze. ,,Ik kan hen dan wat makkelijker aanspreken. Je ziet nu eenmaal dat bij vijftigplussers het verenigingsleven op een laag pitje staat; ze zijn meer individueel bezig, bijvoorbeeld in de sportschool. Ik probeer hen nu weer de zaal in te trekken.”

TTC Middelburg meldde zich in eerste instantie aan voor zo’n gastles voor spelers en speelsters op leeftijd. Toen Vriesekoop liet weten dat ze al op de vrijdag ervoor naar Zeeland zou komen, vroeg de club aan haar of ze op de zaterdagochtend ook nog de jeugd onder handen kon nemen. Daar zei ze ‘ja’ op, maar eenmaal in sporthal De Zandkuil merkte ze dat het lastig was om duidelijk te maken wat ze wilde. ,,Bij de jeugd kun je toch wat minder makkelijk moeilijke woorden gebruiken...”

En die had ze eigenlijk wel nodig om uit te leggen waarom tafeltennissers hun batje op een bepaalde manier moeten hanteren. ,,Je moet één worden met je batje”, zei Vriesekoop, terwijl ze voor de groep stond. ,,Ik weet: dat klinkt heel filosofisch. Maar zo is het wel...”

De kinderen keken haar op dat moment enigszins glazig aan. Maar toen de voormalige nummer zeven van de wereldranglijst een aantal bewegingen voordeed, begon het te dagen bij de meesten. ,,Wat ik altijd probeer is om degenen die ik train bewust te maken van al hun lichaamsdelen en de werking ervan”, legde ze na afloop uit. ,,Je hebt je hele lichaam nodig om het balletje terug te slaan. En als je bijvoorbeeld op een bepaalde manier gaat staan - te dicht bij de tafel of niet goed ingedraaid - sluit je al een heel aantal mogelijkheden uit. Ik vind het altijd interessant om te speuren naar waar de bottleneck zit, waarom lukt een bepaalde slag bij iemand niet. Soms is dat heel duidelijk en dan is het ook relatief makkelijk te veranderen. Andere keren moet je echt heel goed analyseren waar het ‘m in zit. Je wilt niet dat het een structureel probleem wordt.”

Toen Vriesekoop aan het begin van haar carrière stond, keek ze tijdens toernooien urenlang naar anderen. Hoe pakten zij iets aan? ,,Ik moest wel”, zei ze tegen de jeugd van TTC Middelburg. ,,Er was toen nog geen YouTube. Jullie kunnen op internet naar beelden zoeken.”

Vriesekoop wees op de Zweed Jan-Over Waldner, één van de beste spelers aller tijden. ,,Ook niet van gehoord? Echt niet? Hij is de Mozart van het tafeltennis. Zoek maar eens op.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement