Erwin Harmes (links).
Volledig scherm
Erwin Harmes (links). © Ernesta Verburg

Voor Erwin Harmes leiden ook de verkeerde wegen naar de winst

BURGH-HAAMSTEDE - Hoewel hij na zes kilometer een verkeerde afslag nam, won atleet Erwin Harmes de Zwaarste Tien van Zeeland. Bij de vrouwen voegde Monica Sanderse maar weer eens een zege aan haar palmares toe. 

In totaal gingen er zo’n 225 deelnemers van start in de Zwaarste, met als doel zo veel mogelijk geld op te halen voor de goede doelen van de RopaRunners Schouwen Duiveland. De Roparun wordt gehouden van 30 mei tot en met 1 juni vanuit Parijs, Bremen en Almelo. De finish is in Rotterdam op de Binnenrotte.

Na de orale start, schieten mag niet meer in het bos, trok Harmes meteen de turbo open en scheurde meteen het veld uiteen. Daarin ook een groep van vijftien atleten van Rotterdam Atletiek, die op trainingskamp waren voor de marathon van Rotterdam en onverwacht door hun trainer aan de start werden gezet. 

Marco van Etten en Niels Baljet bleven enigszins in het spoor van Harmes en kregen na zes kilometer de leiding in handen, omdat Harmes verkeerd liep. ,,Ik moest behoorlijk aan de bak om weer naar de kop te gaan”, liet Harmes weten. Maar hij won alsnog. 

400 meter

Op de meet noteerde hij een tijd van 36 minuten en 3 seconden. Dat was flink sneller dan de tijd van Tim Pleijte in 2018. Bij navraag bleek het parkoers nu 400 meter korter. De twee Rotterdammers pakten de overige ereplaatsen, voor Erik Wolfert. Hij eindigde vorig jaar nog op de derde plaats. 

Monica Sanderse had af te rekenen met de Rotterdamse Kristy Timmers. Dat lukte. ,,Ik heb nog nooit een cross gelopen”, liet Timmers weten na haar finish op de tweede plaats, op anderhalve minuut van Sanderse. Ook Timmers is in training voor de marathon van Rotterdam. 

Uitslagen

9.8 km mannen: 1. Erwin Harmes (Middelburg) 36.03, 2. Marco van Etten (Rotterdam) 36.23, 3. Niels Baljet (Rotterdam) 36.40, 4. Eric Wolfert (Sommelsdijk) 38.06, 5. Martijn de Kok (Heinkenszand) 38.20. 

Vrouwen: 1. Monica Sanderse (Vlissingen) 41.51, 2.Kristy Timmers (Rotterdam)43.37, 3. Amber Bongertman (Roosendaal) 46.25, 4. Emma van Mourik (Delta Sport) 48.25, 5. Angela Buijck (Middelburg) 49.11,

6.6 km mannen: 1. Johan van de Woestijne (Zoutelande) 28.18, 2. Jasper Zuidhof (AV’56) 28.24, 3. Jaco Kleinjan (Goes) 30.23. Vrouwen: 1. Anouk Andeweg (Spiridon) 38.10, 2. Jeannette Teunis (Serooskerke) 40.06, 3. Nadeleine Rommers (Middelburg) 40.40.

 1. Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’
  PREMIUM
  reportage

  Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’

  ARNEMUIDEN - Nergens is waarschijnlijk de ‘korvendichtheid’ zo groot als in Arnemuiden. Maak je een ronde door het Walcherse dorp, dan zie je overal knalgele manden boven de schuttingen uitsteken. Nu er vanwege het coronavirus niet in clubverband gesport mag worden, biedt dat uitkomst voor veel leden van TOP. Maar daarmee is ook meteen het enige positieve genoemd. De club krijgt - net als alle andere - een grote klap te verwerken.
 2. Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug
  PREMIUM

  Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug

  BIGGEKERKE - Henriëtte Swartjes kreeg het volleyballen met de paplepel ingegoten, debuteerde als jeugdspeelster op hoog niveau en speelde in veel uithoeken van het land. De geboren Zoutelandse verhuisde op jonge leeftijd naar Kampen, speelde tijdens haar studietijd in de omgeving van Rotterdam en kwam eenmaal terug op Zeeuwse bodem voor Dynamo’70, Kwiek, VVS’92 en Ardito uit. Na een kwart eeuw volleybal in een standaardteam is het mooi geweest, vindt ze.
 3. ‘Onzichtbare wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  ‘Onzichtba­re wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  GOES - In een tijd waarin geen sportevenementen georganiseerd kunnen worden is creativiteit een groot goed. Apps zoals Strava bieden uitkomst om op afstand ‘onzichtbare wedstrijden’ te creëren. Zo rolde in Zeeland het initiatief ‘Run your own race’ uit de koker van hardloopfanaat en -organisator Jan Roose. Ieder weekend staan er één of twee loopafstanden op het programma. Het openingsweekend leverde direct een officieus Zeeuws record op de vijf kilometer op.