Katja Roose.
Volledig scherm
PREMIUM
Katja Roose.

Vlissingse kitesurfster Roose woont in Scheveningen: ‘Surfers leven deels voor extreem weer’

SCHEVENINGEN – Katja Roose, afkomstig uit Vlissingen, weet dat de surf-, windsurf- en kitesurfgemeenschap in Scheveningen hard geraakt is door het drama van maandagavond, waarbij vijf surfers om het leven zijn gekomen. ,,Er worden hier al bloemen gelegd op de boulevard”, vertelt ze. ,,Groepjes komen bij elkaar om het laatste nieuws te delen en elkaar te steunen.”

Roose (39) is opgegroeid in Vlissingen en woont sinds 2007 in Scheveningen, één van de surfhotspots in Nederland. Tweemaal – in 2012 en 2014 – werd de kitesurfster wereldkampioene op het onderdeel slalom. ,,Dit waren bodysurfers”, weet de voormalige Walcherse. ,,Ik kende hen niet persoonlijk. Maar ik ken wel vrienden van wie het vrienden waren. Het waren ervaren jongens, zeggen ze.”

  1. Ocean Races Academy wordt na zes jaar al als instituut gezien
    PREMIUM

    Ocean Races Academy wordt na zes jaar al als instituut gezien

    NIEUWVLIET - De Ocean Races Academy, de vanuit Breskens en Nieuwvliet opererende opleiding voor oceaanzeilers, heeft nu ook even de wind tegen. Normaliter waren de leerlingen vol in voorbereiding op de Veronica Race, een roemruchte wedstrijd op de Noordzee. Maar door de coronacrisis mag er nu niet met groot materieel gevaren worden en dus gaat de 50ste editie van half juni niet door. ,,Dat betekent echter niet dat alles bij ons nu stil ligt”, zegt Hans Bouscholte, één van de drijvende krachten bij de academie. ,,Ook nu zijn we op het water te vinden, maar dan in kleinere boten.”