Volledig scherm
Lisa Kuiper namens BC Vlissingen in actie tijdens de voorbereiding. FOTO: Theo Theune © Pzsport Pzspo100

Vlissingse basketballers kijken omhoog

VLISSINGEN - De basketbalteams van BC Vlissingen beginnen zaterdag aan het nieuwe seizoen. De mannen openen in de eerste divisie met een thuiswedstrijd tegen Black Eagles. De vrouwen gaan in de tweede divisie op bezoek bij Virtus in Werkendam.

,,We willen hoger eindigen dan de vijfde plaats van vorig seizoen’’, is coach Klaas-Willem Barten helder over de doelstelling van zijn ploeg. De Vlissingse coach kan in zijn missie in principe beschikken over dezelfde selectie als vorig seizoen. Met dien verstande dat de Italiaanse forward Ivan Marzetta het eerste half jaar wegens stageverplichtingen niet beschikbaar is.

,,Vorig seizoen kenden we een valse start, waarna we uiteindelijk een nette vijfde plaats hebben weten te bemachtigen. We zien nu dat we in de voorbereiding duidelijk beter zijn’’, aldus de positief gestemde Barten.

Vlissingen won in de voorbereiding twee oefenwedstrijden en de derde ging afgelopen zondag met slechts acht punten verschil verloren tegen de kampioen van afgelopen seizoen. ,,Dat betekent dat het ook andersom had kunnen zijn. We zitten dus op het gewenste niveau. Nu moeten we daden laten zien en dat doen wat nodig is om ons doel te halen.’’

De uitdaging zit volgens Barten direct in de eerste reeks wedstrijden waarin Vlissingen de belangrijkste concurrenten voor de bovenste posities treft. ,,Mochten we niet winnen, dan is er nog niets aan de hand. We hebben vorig seizoen ook laten zien dat we kunnen groeien in de loop van de competitie.’’

Talent

Vlissingen beschikt volgens Barten over een mooie combinatie van ervaren spelers en talentvolle jeugd. ,,Jonge spelers zoals Nils Willems en Jochem en Thijs Beumer maken duidelijk stappen. Je ziet ze groeien naar het gewenste niveau en er zit nog voldoende potentie.’’

De Vlissingse mannen starten zaterdag om 20.00 uur met een thuiswedstrijd tegen de Black Eagles uit Rosmalen, een ploeg die vorig seizoen nog in de promotiedivisie uitkwam.

Vrouwen

De Vlissingse vrouwencoach Arjan de Bruin hoopt dit seizoen vooral met mindere personele problemen te kampen dan vorig jaar het geval was. ,,Door blessures en andere omstandigheden was het soms al lastig om zeven fitte speelsters op te kunnen stellen’’, aldus De Bruin. De terugkeer van voormalig collegespeelster Sheri Bos moet daaraan bijdragen. De center liep in de voorbereiding echter wel een enkelblessure op, waardoor ze komend weekend sowieso nog niet inzetbaar is.

Verder is forward Annabel Joziasse overgekomen van BV Souburg. ,,Met haar hopen we iets meer diepte in het spel aan te brengen, want dat is waar het afgelopen seizoen bij ons aan heeft geschort. We speelden leuk en stonden verdedigend redelijk tot goed, maar aanvallend schoten we tekort.’’ Dat scorend vermogen is volgens De Bruin ook een kwestie van zelfvertrouwen, iets waar zijn ploeg de afgelopen tijd volgens hem wel in is gegroeid.

In de voorbereiding wisten de Vlissingse vrouwen hun twee oefenwedstrijden winnend af te sluiten. ,,De eerste wedstrijd tegen Kapelle was niet briljant. De tweede wedstrijd, tegen Giants uit Bergen op Zoom was het al iets beter’’, aldus De Bruin, die dit seizoen in ieder geval meer wil winnen dan vorig jaar, toen Vlissingen op plaats negen van de elf eindigde. ,,Als we compleet blijven verwacht ik dat de middenmoot haalbaar moet zijn.’’

De Vlissingse vrouwen starten zaterdag om 17.00 uur met een uitwedstrijd bij promovendus Virtus in Werkendam.