Zeeland Beach Classics, dat in 2020 gepaard moet gaan met een EK voor mannen onder 22 jaar,  krijgt waarschijnlijk een andere datum.
Volledig scherm
Zeeland Beach Classics, dat in 2020 gepaard moet gaan met een EK voor mannen onder 22 jaar, krijgt waarschijnlijk een andere datum. © Lex De Meester

Vlissings EK beachvolleybal op losse schroeven, organisator hoopt op september

VLISSINGEN - Het Europees kampioenschap beachvolleybal voor mannen en vrouwen onder 22 jaar, dat begin juni in Vlissingen gehouden zou worden, gaat zeer waarschijnlijk niet door. Sander van Buren, als organisator nauw betrokken bij dat evenement, houdt daar ernstig rekening mee. Hij heeft zijn activiteiten helemaal stilgelegd. ,,Het zou aanmatigend zijn als ik door zou gaan, terwijl iedereen nu iets anders aan z’n hoofd heeft.”

De Europese volleybalbond (CEV) heeft in verband met het coronavirus nu al alle internationale toernooien tot eind mei afgelast. De Nederlandse volleybalbond (NeVoBo) verwacht dat eerdaags wordt besloten om ook alles in juni te schrappen. ‘We zijn meerdere scenario’s aan het voorbereiden. Het verplaatsen van het evenement is er daar één van’, meldt woordvoerder Martin van Berkel schriftelijk.

,,Als er nu al wordt gesproken over het uitstellen van de Olympische Spelen, kan het bijna niet anders dat ook ons EK ook ter discussie staat”, zegt Van Buren. ,,En daarmee ook Zeeland Beach Classics, waar het EK een onderdeel van is. Maar van uitstel komt geen afstel. Als het aan mij ligt, gaan we dan naar september.”

De Vlissinger heeft daar ook ideeën over. Hij wil Zeeland Beach Classics dan een evenement laten zijn dat de samenleving nodig heeft. ,,Daarmee bedoel ik dat we bij de side events de mensen in het zonnetje kan zetten op wie we nu zo zwaar leunen. We kunnen zorgpersoneel een mosselmaaltijd aanbieden, iets doen voor mantelzorgers… Het heeft geen zin om het plan voor juni exact te kopiëren naar september. We zullen op de nieuwe behoefte moeten inspelen.”

Bij Zeeland Beach Classics komen al jaren beachvolleybal, beachtennis en beachsoccer samen. Het evenement op het Badstrand groeit steeds groter. Voor het EK onder 22 jaar is lange tijd gelobbyd. Het moet een testcase worden voor eventueel een later EK voor senioren op Zeeuws grondgebied. Dat zou dan in 2023 hierheen moeten komen.