Volledig scherm
Nacer Bouhanni, Elia Viviani en Marcel Kittel sprinten naar de finish tijdens de Scheldeprijs van 2017. © BELGA

Vlaamse wielerronde Scheldeprijs start voortaan in Terneuzen

TERNEUZEN - De 106e editie van de Belgische wielerronde de Scheldeprijs vertrekt vanaf 2018 vanuit Terneuzen. Daarmee wordt de Scheldeprijs een van de weinige grensoverschrijdende eendagsklassiekers ter wereld. De opvolger van Marcel Kittel rijdt op 4 april over de eindmeet in Schoten.

Drie dagen voor de Scheldeprijs start de Ronde van Vlaanderen al in Antwerpen, en de organisatoren willen een boeiender koers. Daarom werd besloten om uit te kijken naar een andere startlocatie. De keuze is dus gevallen op Terneuzen.

De rit tussen Terneuzen en Schoten doet de Scheldeprijs zijn naam alle eer aan: Terneuzen herbergt aan de Westerschelde de derde grootste haven van Nederland als toegangspoort aan de Schelde voor scheepverkeer richting de haven van Antwerpen.

“Het unieke wielerdecor van Terneuzen en de provincie Zeeland vormen de perfecte aanloop richting Antwerpen en Schoten”, zegt voorzitter Piet de Smet van de organiserende  Schotense Wielerclub. “Als een van de enigen op de internationale wielerkalender trekken we over de landsgrenzen heen, en maken we De Scheldeprijs zo aantrekkelijk mogelijk voor een internationaal wielerpubliek.”

Unieke ligging

Ook in Terneuzen wordt erg enthousiast gereageerd. “Net als in België is het wielrennen in Nederland een erg populaire sport”, zegt burgemeester van Terneuzen Jan Lonink. “We zijn dan ook trots dat een wielerklassieker met naam en faam als De Scheldeprijs voortaan in onze stad zal starten. We heten alle wielerliefhebbers graag welkom om op 4 april te komen ontdekken wat Terneuzen allemaal te bieden heeft. De unieke ligging aan de Westerschelde zal menigeen verbazen. De Scheldeboulevard biedt een uniek uitzicht op de voorbijvarende “zeereuzen” van en naar Antwerpen. Bovendien is de openbare ruimte zodanig ingericht dat het uitnodigt tot sportieve activiteiten zoals het populaire toerfietsen.”

Quote

Zeeland en wielrennen horen bij elkaar als ‘patat’ bij de Zeeuwse mosselen

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat

''Zeeland en wielrennen horen bij elkaar als ‘patat’ bij de Zeeuwse mosselen'', voegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de Provincie Zeeland daaraan toe. ''Op het snijvlak van land en water biedt Zeeland een prachtig decor. Veel Vlamingen komen daarvan genieten. Op culinair vlak zijn onze ‘zilte zaligheden’ als oesters en mosselen'' een sterke troef. En ook sportief heeft Zeeland wat te bieden: het peloton kan hier worden ‘gegeseld’ door de Zeeuwse wind.”

Tom Boonen

Het startschot van de Scheldeprijs werd dit jaar eenmalig in het Kempense Mol gegeven als eerbetoon aan Tom Boonen, die er zijn laatste race als profwielrenner op Belgische bodem reed. Flanders Classics ging samen met De Schotense Wielerclub op zoek naar een nieuwe startplaats voor de 106e editie van de sprintklassieker. Daarmee trekt een van ’s werelds oudste wedstrijden, die voor het eerst georganiseerd werd in 1907, over de landsgrenzen met het Nederlandse Terneuzen als nieuwe startplaats.

Details over het definitieve parcours van de vernieuwde Scheldeprijs volgen in een later stadium. “Met startplaats Terneuzen en de provincie Zeeland kiezen we vandaag voor een regio met heel wat interessante aantrekkingspolen”, vertelt Piet De Smet. “Zo heeft de passage van de Ronde van Frankrijk in 2015 bewezen dat de wind een belangrijke rol zou kunnen spelen in het koersverloop. De aankomst in Schoten en de lokale ronden blijven hoedanook verankerd in de Scheldeprijs.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement