Brendan (links) en Kevin Meulmeester gaan een Belgisch avontuur aan.
Volledig scherm
Brendan (links) en Kevin Meulmeester gaan een Belgisch avontuur aan. © Roland van IJsseldijk

Vertrek handbalbroers Meulmeester noopt HC Zeeland tot vrijwillige degradatie

MIDDELBURG - De Middelburgse broers Kevin en Brendan Meulmeester gaan hun handbalheil zoeken in de eerste nationale klasse in België. Hun vertrek naar Don Bosco in Gent heeft gevolgen voor HC Zeeland dat vrijwillig degradeert uit de hoofdklasse.

Het besluit werd met pijn in het hart genomen, maar uiteindelijk hakten Brendan (22) en Kevin (25) Meulmeester deze week de knoop door. Vanaf de zomervakantie sluiten de broers aan bij het Gentse Don Bosco dat uitkomt in de Belgische eerste nationale.

Na een aantal opties naast elkaar te hebben gezet, ook het Antwerpse Olse Merksem was in beeld, besloten de broers kort geleden op eigen verzoek te gaan trainen in Gent onder leiding van de geboren Armeniër Seyran Kroyan.

,,En daar hadden we eigenlijk meteen een goed gevoel bij’’, vertelt Brendan. ,,Don Bosco beschikt over een smalle spelersgroep en wij kregen meteen te horen dat we in de eerste selectie opgenomen zouden kunnen worden.’’

Bij zijn oudere broer Kevin ontstond hetzelfde goede gevoel. ,,We wilden gewoon echt wat anders en kregen meteen het idee dat zij ons harder nodig hadden dan bijvoorbeeld Merksem. Don Bosco leek ons beiden een veiligere keuze.’’

Van een training bij Olse Merksem, waar ook Jari van de Moosdijk uit Middelburg speelt, kwam het door de corona-perikelen niet. ,,Daardoor was het ook een grotere gok geweest om daar aan te sluiten’’, aldus Kevin. ,,En ik had het idee dat die stap toch nog wat te groot zou zijn’’, vult Brendan aan.

Vanaf eind juli sluiten de broers aan bij Don Bosco waar in de voorbereiding vijfmaal per week getraind gaat worden, wat in de competitie teruggedraaid wordt naar driemaal. De pijn die ze hadden om hun oude ploeg HC Zeeland te verlaten werd redelijk verzacht door de warme reacties die ze beiden ontvingen. ,,Iedereen gunt het ons van harte‘’, klinkt het in koor.

Voor HC Zeeland heeft het vertrek van Kevin en Brendan Meulmeester behoorlijke consequenties. In hun kielzog kondigde ook Bart Koetje zijn vertrek aan richting Breda, waardoor de Zeeuwse ploeg besloot om vrijwillig degradatie uit de hoofdklasse aan te vragen.

Voor TC-lid Rob de Vos kwam het vertrek van de broers niet als een verrassing. ,,Maar het noopte ons wel tot het nemen van dit besluit’’, legt De Vos uit. ,,We zijn nu aan het inventariseren of we in de eerste klasse nog een team op de been kunnen brengen, want er zijn nog wat twijfelgevallen. Als die ook afhaken dan ontstaat er echt een probleem, maar daar ga ik vooralsnog niet vanuit‘’, klinkt het strijdvaardig.

Voor Kevin en Brendan Meulmeester ziet de handbaltoekomst er op korte termijn een stuk rooskleuriger uit bij Don Bosco in Gent. ,,We weten heel erg goed dat het keihard werken wordt, maar die uitdaging zoeken we juist.‘’

 1. ‘Corona? Het lijkt of het hier niet meer speelt’
  PREMIUM

  ‘Corona? Het lijkt of het hier niet meer speelt’

  PHAN RANG-THÁP CHÀM - Davy Scheffers is nog één van de weinige toeristen in Vietnam. De 28-jarige Zierikzeeënaar reisde eind januari naar surfhotspot Phan Rang-Tháp Chàm, waar hij twee maanden dacht te gaan trainen. Nu zit hij er nog steeds. ,,Ik heb onlangs mijn visum maar verlengd tot augustus”, vertelt hij vanuit zijn appartement. ,,Er gaan nog steeds geen vluchten naar Europa. Kans op repatriëring zie ik voorlopig niet.”
 2. Junioren Driedaagse was kantelpunt voor talent Magnus Sheffield
  PREMIUM

  Junioren Driedaagse was kantelpunt voor talent Magnus Sheffield

  ROCHESTER – Het zal je maar gebeuren. Twee keer vallen in de eerste kilometer van een individuele tijdrit. Een nachtmerrie voor elke wielrenner, maar het overkwam de Amerikaan Magnus Sheffield vorig jaar tijdens de SPIE Internationale Junioren Driedaagse. Toch kijkt hij een jaar na dato met weemoed terug op de koers. ,,Ik zou dit jaar terugkomen voor de eindzege, maar het mag helaas niet zo zijn”, aldus de talentvolle junior.