Milan Vader.
Volledig scherm
Milan Vader. © ANP

Vader en Terpstra sportman en sportvrouw van het jaar

Zeeuws SportgalaGOES – Milan Vader is donderdagavond in Goes uitgeroepen tot ‘Zeeuws sportman van het jaar’. In 2019 werd de Middelburgse mountainbiker derde op het Europees kampioenschap en plaatste hij zich voor de Olympische Spelen. Anne Terpstra maakte er een compleet mountainbikefeestje van: zij werd ‘Zeeuws sportvrouw van het jaar’ vanwege haar wereldbekeroverwinning in Andorra, haar nummer één-positie op de wereldranglijst en kwalificatie voor Tokio.

Beiden waren zelf niet in theather De Mythe aanwezig. Vader begon uitgerekend donderdag aan zijn seizoen. In Spanje reed hij de eerste etappe van de Mediterranean Epic. Terpstra zit nog in Zuid-Afrika, waar ze vorige week haar olympische jaar ook begon met een meerdaagse. De twee MTB’ers lieten de prijs – een fraai beeldje – ophalen door iemand anders. Bij de andere categorieën waren de laureaten wel lijfelijk aanwezig.

TOP Arnemuiden werd voor de derde keer ‘Zeeuws sportploeg van het jaar’. Het korfbalteam promoveerde in 2019 voor de tweede maal in de clubgeschiedenis naar het hoogste niveau op het veld. In die ereklasse zette de ploeg vervolgens ook een flinke stap richting lijfsbehoud.

Shirin van Anrooij kreeg voor het tweede jaar op rij een beeldje als ‘Sporttalent van het jaar’. Recent werd zij wereldkampioene veldrijden bij de junioren, maar dat resultaat heeft de jury niet meegenomen in de beoordeling. In 2019 werd de wielrenster uit Kapelle Nederlands en Europees kampioene tijdrijden. In dezelfde discipline pakte ze op het WK zilver.

Shirin van Anrooij
Volledig scherm
Shirin van Anrooij © BELGA

Nog een wereldkampioen die op het podium kwam, was Corné de Koning. Op het WK roeien van 2019 pakte de Goesenaar goud in de skiff. Ook werd hij tweede in de gemengde klasse en plaatste hij zich voor de Paralympische Spelen van Tokio. Hij werd daardoor voor het vierde jaar op rij ‘Zeeuws sporter met een lichamelijke beperking’.

Bijzondere aandacht was er voor Joannathan Duinkerke. De G-wielrenner uit Kapelle, regerend Nederlands kampioen in drie disciplines, mocht voor de achtste keer een beeldje in ontvangst nemen. Dat is binnen de geschiedenis van het Zeeuwse gala een record. Hij ging daarmee zitskiër Kees-Jan van der Klooster voorbij. Bij die acht prijzen voor Duinkerke zal het wel blijven. Hij kondigde onlangs aan te stoppen met wielrennen.