Volledig scherm
Een geëmotioneerde Johnny Hoogerland luistert naar het volkslied. © Vincent Jannink

Tranen van geluk bij kampioen wielrennen Johnny Hoogerland

KERKRADE - Wielrenner Johnny Hoogerland huilde zondag tranen van geluk na zijn geslaagde greep naar de nationale titel op de weg. „Alle ellende kwam er even uit”, doelde hij op 2 jaar met veel blessureleed. „Maar ik ben er weer. Ik kom misschien wel sterker dan ooit terug.”

Hoogerland reed aanvankelijk samen met Sebastian Langeveld en Bram Tankink naar de finish. „Ik dacht dat ik de minste was”, zei hij. „Maar eerst ging Bram er af en toen loste Sebastian. Toen ben ik voluit richting de finish gereden. Ik ga gewoon met de rood-witte-blauwe trui naar de Ronde van Frankrijk. Dit is een kleine droom.”

Natuurlijk zorgde het trainingsongeval dat hem vroeg in het jaar met ernstige verwondingen in een Spaans ziekenhuis deed belanden voor extra emoties. „Ik wil niet zielig doen, maar het was gewoon een klotetijd. Het is zo mooi als je dan weer mag koersen. Mijn eerste doel was deelname aan de Tour afdwingen, dat was gelukt. Maar ik wist niet wat ik vandaag moest verwachten omdat ik pas woensdagnacht was teruggekomen van een trainingsstage in de Pyreneeën. Ik had vraagtekens, dit is ook een zwaar rondje.
Het werd een afvalrace.”

Na de finish werd Hoogerland opgevangen door vriendin Gerda. „Ja, er waren tranen. Het was heel emotioneel. Zij heeft alle ellende van heel dichtbij meegemaakt.”

Op Twitter zei Hoogerland: ,,Yes!!! Deze is voor iedereen die me de laatste maanden heeft gesteund! Vooral de ploeg en René Zweedijk!'' De laatste is de fysiotherapeut/osteopaat die Hoogerland de laatste maanden begeleidde.

Volledig scherm
Johnny Hoogerland valt na het winnen van de Nederlandse titel bij de beroepsrenners in de armen van zijn vriendin Gerda Koops. © Vincent Jannink
Volledig scherm
Johnny Hoogerland in de kampioenstrui, het besef van de winst moet nog bij hem doordringen. © Vincent Jannink
Volledig scherm
Hoogerland hijst zich in de trui van Nederlands kampioen bij de beroepsrenners. © Vincent Jannink
Volledig scherm
Johnny Hoogerland met zijn vriendin Gerda Koops © Vincent Jannink