Jeanine Marijs in actie voor TOP tegen Avanti.
Volledig scherm
Jeanine Marijs in actie voor TOP tegen Avanti. © Lex de Meester

TOP slikt onverwachte nederlaag, Ondo moet titelfeest uitstellen

KORFBALMIDDELBURG - De korfballers van TOP hebben serieuze averij opgelopen in de titelstrijd in hoofdklasse B. De Arnemuidenaren verloren de thuiswedstrijd van Avanti. Om zicht te houden op het kampioenschap kan de ploeg van coach Kees-Jan Oppe zich geen misstap meer veroorloven en zal het, zoals de zaken er nu voorstaan, in de slotronde minimaal gelijk moeten spelen tegen DSC.

Hoofdklasse B

TOP-Avanti 21-22: De tegenstander uit Pijnacker bleef tot aan de rust al gevaarlijk in de buurt (12-12). Met twee rake klappen meteen na rust leek de ploeg van coach Kees-Jan Oppe de boel onder controle te krijgen, maar het pakte anders uit. Na de 14-12 viel TOP tien minuten droog, waarin Avanti de regie overnam. Op 18-18 leek de knop opnieuw om te gaan, maar nu rekenden de Arnemuidenaren buiten Rick van den Bliek. De treffers van de excellerende spits van Avanti leiden de nederlaag van een verdedigend kwetsbaar TOP in. Op onderling resultaat blijft TOP koploper, maar moet DSC qua punten naast zich dulden. In de slotronde op 15 juni wordt de uitsmijter DSC-TOP gespeeld. Bij een ongewijzigde stand moet TOP dan minimaal gelijkspelen om kampioen te worden. 

Overgangsklasse D

Merwede-Swift 13-24: Met een vlijmscherp openingsoffensief haalde Swift in het eerste kwartier al de angel uit Merwede. De 8-2-achterstand ontmoedigde de thuisploeg dermate dat het niet meer dan figureerde. Op momenten dat Swift iets moeizamer scoorde, kon het terugvallen op een solide verdediging. Het derde kwart was een kopie van de eerste. De Middelburgers forceerden een gat van tien punten, waarna de buit binnen was. Coach Dennis Plantinga was vooral te spreken over de drive die zijn ploeg etaleerde. Met Nieuwerkerk op vier punten achterstand lijkt de titel Swift in de laatste drie wedstrijden niet meer te kunnen ontgaan.

Eerste klasse F

Kinderdijk-Ondo 22-21: Ondo ging in Alblasserdam op voor haar eerste kans om het aanstaande kampioenschap binnen te halen, maar moest het kampioensfeestje uitstellen. De titel-aspirant liet zich aftroeven door Kinderdijk. De thuisploeg was simpelweg scherper dan de Middelburgers. Slechts negen keer scoorde Ondo voor rust (12-9). In de eerste tien minuten na rust leek de ploeg van coach Jouri van den Broeke alles recht te zetten, maar Kinderdijk pareerde de twee punten achterstand, om in de slotfase een aantal onnodige fouten aan Middelburgse kant af te straffen. Zaterdag kan Ondo thuis tegen Tjoba de klus alsnog klaren.

Fortis-Albatros 22-16: Fortis kreeg het goede resultaat waar het zo hard aan toe was. Albatros kwam nog wel op een 0-2-voorsprong, maar de Souburgers gedijden daarna onder de druk die het voelt om uit degradatiezorgen te blijven. Met vier treffers fungeerde Sem Kooiman als aanjager van de demarrage van 8-8 naar de 13-8-ruststand. De basis voor de overwinning was gelegd. Een prima eindschot in het laatste kwart deed de rest. Fortis zal nog op de tellen moeten passen, maar deze punten zorgen voor opluchting in de gelederen.

Tjoba-Juliana 14-18: Tegen hekkensluiter Juliana moest Tjoba zich lucht verschaffen in de degradatiestrijd. Het tegenovergestelde gebeurde. Na een gelijk opgaande eerste helft (8-9) sloeg Juliana genadeloos toe. Terwijl de gasten uit Oud-Gastel de score liet oplopen (8-14) bakte de ploeg van nieuwbakken coach Marcel de Dreu er niet veel meer van. ,,Dat de afronding te wensen overliet is één ding, maar dat de strijdlust ontbrak op een moment dat je die mag verwachten is teleurstellend‘’, aldus de Dreu. Een fiks aantal wissels ten spijt was de Bevelandse equipe niet bij machte het tij te keren. Door de nederlaag neemt Tjoba de laatste plaats over van Juliana en zal andermaal aan de bak moeten om degradatie te ontlopen.

Tweede klasse I

Atlas-DVS'69 19-30: Atlas begon zo slap aan de wedstrijd dat het na één helft al gespeeld was (9-19). Duels gingen verloren en de thuisploeg liet zich overklassen door een tegenstander met superieure schutters. Na rust kwam Atlas beter voor de dag. Het verschil liep terug tot zeven punten, maar het gat was te groot om nog meer te kunnen bewerkstelligen. ,,Deze moeten we maar snel vergeten‘’, aldus coach Reinoud Bakker, die met het oog op zijn verlengde contract de komende wedstrijd tegen ADO zeker wil winnen. Dan kan Atlas zich veilig spelen.

Stormvogels-ADO 8-16: Tussen de twee degradanten uit de tweede klasse stond de eer op het spel. Een strijdend Stormvogels had zich tegen ADO ten doel gesteld om van de hatelijke nul af te komen. Tot ‘half time’  (6-8) hield dat plan stand, maar daarna moest de ploeg uit Westkapelle haar meerdere erkennen in ADO. Opnieuw legde Stormvogels het af op effectiviteit. Van 6-8 werd het 6-12. Die mentale tik kwam de thuisploeg niet meer te boven.

Derde klasse J

Scheldevogels-Blauw Wit 17-14: De ploegen hielden elkaar één helft in de tang (9-8). Langzaam maar zeker voelde Blauw Wit het momentum verschuiven naar Scheldevogels. Niet dat de Kloetingers minder kansen hadden, maar de thuisploeg ging er efficiënter mee om. Waar Blauw Wit op 13-11 een strafworp miste, sloegen de Brabanders op dode spelmomenten toe. Scheldevogels kwam om drie punten voorsprong. Dat kon Blauw Wit niet meer opvangen.

Zaamslag-Togo 8-20: Een kwartiertje deed Zaamslag mee. Daarna bleek het niet opgewassen tegen Togo dat met het vertrouwen van een aanstaand kampioen speelde en van 4-8 door stoomde naar 3-11. Na rust moesten de Goesenaren elkaar weer even scherpte aanpraten om de ten doel gestelde grens van twintig doelpunten te halen. Dat die opzet slaagde en dat concurrent Keep Fit opnieuw verloor zijn opstekers in aanloop naar de sleutelwedstrijd Togo-DSO. Bij winst aanstaande zaterdag heeft Togo de titel voor het grijpen.

DSO-Seolto 18-16: DSO schoot als een raket uit de startblokken. Voordat Seolto het wist keek het tegen een 6-0-achterstand aan. Eenmaal bij de les deed Seolto niet onder voor de tegenstander en kwam op karakter terug tot 8-7 en 13-11 bij rust. De gedegradeerde Vlissingers knokten zich een minuut voor tijd tot 17-16, maar trokken toch weer aan het kortste eind. 

KVK-Keep Fit 19-11: Een dominant KVK legde een timide Keep Fit binnen tien minuten al over de knie. Met 9-6 waren de Kapellenaren mild voor de oud-koploper uit Roosendaal, die de tweede nederlaag op rij leed. De ploeg van Cor Hoogesteeger maakte snel na rust korte metten met Keep Fit. Op 10-6 brak de weerstand van de Brabanders, waardoor het verschil snel opliep tot tien punten. Af en toe een doelpuntje meepikken was voldoende om naar de welkome overwinning toe te spelen.

Vierde klasse J

Volharding-Good Luck 7-8: Tot opluchting van Good Luck ontsnapte het aan een onverwachte puntendeling in Yerseke. Volharding kwam weliswaar niet aan de hoeveelheid kansen als de tegenstander uit Middelharnis, maar doordat die een aantal opgelegde kansen miste, bleef het lang spannend. Na een doelpuntarme eerste helft (3-3) wisselden beide ploegen stuivertje tot aan de slotfase. Daarin nekte een strafworp Volharding uiteindelijk.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement