Volledig scherm
Robbert de Greef © Peter van Gogh

Toestand Robbert de Greef nog steeds kritiek, maar hoopgevend

PHILIPPINE - Wat een groot wielerfeest had moeten worden, eindigde eind maart desastreus. De 50ste editie van de Omloop van de Braakman was nog maar net onderweg, toen Robbert de Greef op de kasseien van de Timmermansweg een hartstilstand kreeg. Drie weken later ligt de 27-jarige renner van het Alecto Cycling Team nog steeds in een kunstmatige coma, maar er is hoop. ,,Mocht zijn situatie verbeteren, komt hij in aanmerking voor een donorhart”, meldt zijn ploeg.

De Omloop van de Braakman was nog nauwelijks een kwartier onderweg toen het noodlot toesloeg. Robbert de Greef reed na een lekke band vroeg in de wedstrijd in de achtervolging op het peloton, maar zakte op de kasseien van de Timmermansweg in elkaar. ,,We hadden direct in de gaten dat het om een ernstige situatie ging”, deed KNWU-consul Theo Gorissen na afloop namens de organisatie zijn verhaal. De organisatie besloot direct om de wedstrijd te stoppen.

Nadat De Greef gereanimeerd was door het ambulancepersoneel, is hij verder behandeld door de trauma-arts en zodanig gestabiliseerd dat hij naar het ziekenhuis in Antwerpen vervoerd kon worden per ambulance.

In Antwerpen wordt hij drie weken later nog steeds in een kunstmatige coma gehouden. ,,Inmiddels ligt Robbert alweer drie weken te vechten voor herstel en proberen we als team weer de dagelijkse gang van zaken op te pakken. De manier waarop de familie van Robbert dit doet, sterkt ons hierbij. Voor Robbert is er hoop, want mocht zijn situatie verbeteren, komt hij in aanmerking voor een donorhart”, bracht zijn ploeg Alecto Cycling Team naar buiten over zijn situatie.

De Greef was in 2017 de eindwinnaar van de Topcompetitie, waarvan de Omloop van de Braakman onderdeel is, en bemachtigde op die manier een profcontract bij Team Roompot-Nederlandse Loterij. Dit jaar keerde hij terug op continentaal niveau bij het Alecto Cycling Team. Halverwege maart was hij nog tweede geworden achter niemand minder dan Pim Ligthart in de profkoers Ronde van Drenthe.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Milan Vader: ‘Ik ben nog meer gaan leven als een topsporter’
  PREMIUM

  Milan Vader: ‘Ik ben nog meer gaan leven als een topsporter’

  MIDDELBURG - Milan Vader heeft onlangs zijn kledingmaten al aan sportkoepel NOCNSF moeten doorgeven. De Middelburgse mountainbiker, die sinds vier weken een olympische nominatie op zak heeft, glimt als-ie het vertelt. Op die manier worden de Spelen van 2020 namelijk heel concreet. ,,In het begin was ik voorzichtig. Ik durfde eigenlijk niet hardop te zeggen dat ik naar Tokio ga. Nu doe ik dat wel gewoon. Het kan bijna niet meer misgaan.”
 2. Rollercoaster leidt Brian van Goethem naar de Vuelta
  PREMIUM

  Rollercoas­ter leidt Brian van Goethem naar de Vuelta

  PHILIPPINE - Een rollercoaster, zo beschrijft wielrenner Brian van Goethem de periode waarin hij zich bevindt. Begin deze maand was er tragisch nieuws, toen zijn ploeggenoot Bjorg Lambrecht na een zware valpartij in de Ronde van Polen het leven liet. Kort daarna werd hij door zijn ploeg opgeroepen voor de Vuelta, de eerste grote ronde in zijn carrière. ,,Natuurlijk was ik daar blij mee, maar het is een verschrikkelijke periode geweest.”