Mariska Tjeerdsma (midden, nummer 336) in het shirt van AV'56 in actie tijdens het NK cross.
Volledig scherm
PREMIUM
Mariska Tjeerdsma (midden, nummer 336) in het shirt van AV'56 in actie tijdens het NK cross. © Atletiekunie

Tjeerdsma is lid van een club die ze eigenlijk nauwelijks kent

BUGGENHOUT - Het is een bijzondere waarneming, tijdens het laatste NK cross in Kraggenburg. Op 1 maart loopt daar in het dorp in de Noordoostpolder met startnummer 336 een atlete in AV’56-tenue. Alleen heeft niemand van die atletiekvereniging haar ooit op de baan in Goes gezien. Ze schopt het tot een verdienstelijke zestiende plek op de korte cross bij de vrouwen. Wie is deze mysterie-atlete van AV’56?

Na enig zoekwerk blijkt het de 27-jarige Mariska Tjeerdsma te zijn. Geboren in Groningen, opgegroeid in Friesland en in haar jeugd een verdienstelijk gymnaste en atlete. Op 16-jarige leeftijd moet ze wegens gezondheidsproblemen haar atletiekcarrière echter ‘on hold’ zetten. In 2011 verhuist Tjeerdsma naar België, waar ze de studie Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de Vrije Universiteit van Brussel gaat volgen.

 1. Zeeuws-Vlaming aan het roer bij VCN: ‘Club moet blijvertje worden’
  PREMIUM

  Zeeuws-Vla­ming aan het roer bij VCN: ‘Club moet blijvertje worden’

  CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Ard Kramer groeide op in West-Zeeuws-Vlaanderen, volleybalde bij het al lang ter ziele gegane Even Kijken, verkaste vanwege zijn studie richting Rotterdam en woont tegenwoordig in Barendrecht. Als teammanager van de volleybalsters van Laudame/VCN uit Capelle aan den IJssel beleefde Kramer met een plek in de bekerfinale en promotie naar de eredivisie een topseizoen. Daarmee is Kramers honger niet gestild. Midden in de coronacrisis werd hij voorzitter van een ambitieuze club.
 2. Lennen Jonker, volleyballer van Forza die triatleet wordt
  PREMIUM

  Lennen Jonker, volleybal­ler van Forza die triatleet wordt

  BRUINISSE - Na 23 jaar volleybal zet Lennen Jonker (31) een punt achter een fraaie carrière. De Schouwse aanvaller reikte tot de eerste divisie en dwong na een terugkeer bij de club waar hij begon met een sterke lichting drie promoties af. Het plafond lag in de tweede divisie, waarin Jonker met Forza twee jaar speelde. Blessures en een smalle kern zetten hem op een ander spoor. De beste Zeeuwse aanvaller van de laatste jaren richt zijn pijlen op de triatlon.