Volledig scherm
Dennis Plantinga, coach van Swift, zag 31 treffers van zijn team. © Rien Paardekooper

Swift verrast met galavoorstelling, tweede nederlaag TOP

VLISSINGEN - Met een bijzonder hoge score (31-18) pakte Swift zaterdag de eerste twee punten als nieuwe hoofdklasser. Het team van trainer Dennis Plantinga maakte er vooral na rust een show van tegen Sporting Delta. Ook overgangsklasser Ondo boekte een thuiszege. Ereklasser TOP kwam er bij KZ niet genoeg aan te pas en leed de tweede nederlaag op rij.

KZ-TOP 22-14: Met een paar goede demarrages liep de thuisploeg weg van TOP Arnemuiden. ,,In de eerste helft maakte KZ er een keer vier op rij en in de tweede helft deed die ploeg dat weer”, zei coach Kees-Jan Oppe, die zag dat zijn team over minder lengte onder de korf beschikte en daardoor ook minder rebounds had. ,,Wij hadden heel veel éénschotsaanvallen en daarin maakten we er eenvoudigweg te weinig.”

In de ereklasse B is er nu al een soort scheiding ontstaan. De bovenste drie ploegen hebben vier punten, de onderste drie nul. Volgende week treft TOP één van die andere hekkensluiters, DVO.

Swift-Sporting Delta 31-18: De Middelburgers maakten er in eigen huis een galavoorstelling van. Na de 13-7-voorsprong bij rust ging Swift in de tweede helft volledig los. Zo kwam het team aan 31 treffers, ongewoon veel voor op het veld. Vooral Stephan den Boer, Aïsja Zuidweg, Gijs Gillissen en Mirella Pouwer waren op dreef.

De ruime overwinning overtuigde Swift ervan dat het iets te zoeken heeft in de hoofdklasse. Stiekem hoopt men in Middelburg op een plek hoog in de middenmoot.

Ondo-Excelsior 16-15: Ondo pakte voor het eerst in de clubgeschiedenis punten in de overgangsklasse. In de eerste helft overtuigde de ploeg uit Sint-Laurens; bij rust was het 10-7. Daarna zakte het niveau en werd het zeer spannend. Bij 15-13, zes minuten voor tijd, leek de buit binnen. Maar dat was buiten de scheidsrechter gerekend. Die was warrig en gaf Excelsior twee goedkope strafworpen. In de slotminuut besloot hij er echter ook eentje aan Ondo te gunnen. Jeroen Mesu benutte die en werd zo matchwinnaar.

Koag-Fortis 14-16: Op basis van de eerste drie kwartier was het volgens coach Arco Goedkoop een verdiende overwinning voor eersteklasser Fortis. ,,We willen een hele wedstrijd goed georganiseerd korfballen, maar dat lukte vandaag nog niet”, gaf hij aan. ,,Daardoor werd het aan het einde nog spannend.”

De Souburgers sloegen een gat van zes punten, maar daarna kon Koag nog op 14-15 komen. Ole Schoe maakte vervolgens de bevrijdende 14-16. Goedkoop stelde dat zowel de selectie als hij nog moet wennen aan de samenwerking. ,,Ik verlang veel arbeid en wil ook dat spelers meer over korfbal gaan nadenken. Ik zie dat de ploeg daar ook z’n best voor doet.”

ODO-Tjoba 16-22: Voor Tjoba was het de tweede overwinning op rij. ,,Dat geeft een boost en is goed voor de sfeer”, stelde Marcel de Dreu, de coach van de naar de tweede klasse gedegradeerde ploeg.

Het team uit ’s-Heer Hendrikskinderen kwam nog wel met 6-2 achter. Daarna pakten de groen-witten het goed op. Ze haalden met een 8-11-voorsprong de rust. In de tweede helft breidde Tjoba de marge uit. De Dreu: ,,Vooral onze dames waren heel sterk. We hadden ook wel gedacht dat daar onze kansen zouden liggen. Het is mooi als het dan ook zo uitpakt.”

Togo-Vriendenschaar 20-13: In de eerste helft speelde Togo nog moeizaam. De spelers van de nieuwbakken tweedeklasser uit Goes werden prima verdedigd door Vriendenschaar en hadden niet het geduld om te wachten op de juiste kansen. Na rust (8-7) zag coach Jelle De Laet zijn ploeg om stoom komen. ,,Tussen de 10-8 en de 16-10 hadden we een scoringspercentage van misschien wel 50 procent”, zei hij. ,,Je zag dat Vriendenschaar geen antwoord had op ons spel.”

Atlas-Keep Fit’70 12-19: Voor de tweede week op rij leed Atlas een stevige nederlaag. ,,Het spel was prima, maar weer scoorden we veel te weinig”, zei coach Reinoud Bakker. Hij zag zijn Ritthemse ploeg nog wel op een 3-1-voorsprong komen, maar Keep Fit’70 zorgde daarna voor een ommekeer. Bij rust was het 8-9. Toen het in de tweede helft snel 9-15 werd, was het gedaan voor de thuisploeg. Bakker: ,,Helaas kan ik nog niet zeggen waar het aan ligt dat we zo weinig scoren. Ik ben er nog niet achter.”

Blauw Wit-Scheldevogels 14-10: Tot halverwege de tweede helft leek er weinig aan de hand voor Blauw Wit. De ploeg leidde soeverein met 10-6, maar plots kwam de klad erin. ,,Opeens was ons schot er niet meer’’, zag trainster Inge Bekaert. Uit het niets kon Scheldevogels daardoor terugkomen tot 10-10. Mede door twee doeltreffende doorloopballen van invalster Mieke Kroes kon Blauw Wit toch de tweede overwinning op rij bijschrijven. Bekaert: ,,We maakten het onszelf moeilijk. We waren de betere ploeg, dan verwacht je een betere score.’’

Stormvogels-PSV 21-14: Een riante overwinning voor de derdeklasser uit Westkapelle, maar daar zag het in het eerste kwartier niet naar uit. Na 13 minuten viel pas de eerste treffer (van PSV) en na een kwartier kreeg Stormvogels pas zijn eerste bal erin (1-2). Daarmee werd de kwalificatie ‘moeizaam’ van trainer Sander Koole onderstreept. Halverwege leidde Stormvogels met 7-5.

Na de pauze bracht Koole al snel Arjan Schoe binnen de lijnen. ,,Hij is eigenlijk gestopt, maar in thuiswedstrijden nog wel beschikbaar. Lekker om zo’n wissel te hebben, want hij heeft zes keer gescoord. In dat vak draaide het niet, maar Arjan maakte toen het verschil.’’ In het andere vak nam Jonathan Koets de regie met acht treffers.

KVK-Attila 15-12: Zwaarbevochten, noemde trainster Jetske Villée de Kapelse overwinning. ,,We hebben geen enkele keer achter gestaan, maar Attila bleef maar terugkomen.’’ Van meet af aan waren de ploegen aan elkaar gewaagd. Pas na vijf minuten viel de eerste treffer en vervolgens werd het verschil niet groter dan twee punten. Tot de 23ste minuut van de tweede helft. Toen sloeg KVK een beslissende bres van vier punten (15-11). ,,De spelers hebben hard met elkaar en voor elkaar gevochten’’, constateerde Villée tevreden.

Seolto-Olympia 18-13: Trainer Jacco van Beugen was dik tevreden met de overwinning voor de vierdeklasser. ,,Dit was een wedstrijd zoals ik die verwacht van Seolto, met flitsend korfbal.’’ Het klasseverschil was groter dan de cijfers doen vermoeden, vond de trainer. ,,We creëerden zo veel kansen, maar we misten er ook heel veel. We hadden de 25 treffers kunnen aantikken.’’ Na een kwartier leidde Seolto al met 8-3. ,,Het ging zo makkelijk.’’ Te makkelijk bleek. Halverwege was Olympia naar 10-8 geslopen. En na rust werd het zelfs 10-11 voor Olympia! Van Beugen riep zijn spelers bij elkaar en stelde orde op zaken. ,,Binnen tien minuten liepen we uit naar 18-12.’’

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement