Volledig scherm
Stephan den Boer en Swift legden het af tegen Groen Geel tijdens het debuut in de hoofdklasse © Dirk Jan Gjeltema

Swift leert een aantal harde lessen bij debuut in de hoofdklasse

OVERZICHTVLISSINGEN - De korfballers van Swift beleefden hun debuut in de hoofdklasse met gemengde gevoelens. Kort kon het zich optrekken aan Groen Geel, maar daarna legden de Middelburgers het af op kwaliteit en raffinement. Ondo debuteerde verdienstelijk in de overgangsklasse. Het verloor ook, maar bleef lang in het spoor van KVA.

Hoofdklasse B. Groen Geel-Swift 20-12: Tegen Groen Geel, in de zaal uitkomend in de Korfbal League, wilde coach Dennis Plantinga vooral zien hoe zijn ploeg er zelf voor staat. Swift moest wennen aan het hoge tempo in de hoofdklasse, maar deed in het eerste kwartier aardig mee. In de tien minuten voor en na rust (12-5) brak de druk van Groen Geel de Middelburgers op. De ploeg uit Wormer strafte overtredingen gedecideerd af met rake vrije ballen. Op 15-5 dreigde een nog forsere uitslag, maar Swift rechtte de rug in het laatste kwart en tilde de uitslag naar eentje die recht deed aan de inspanningen.

Overgangsklasse D. KVA-Ondo 24-21: Promovendus Ondo moest vooral wennen aan de tolerante arbitrage in de overgangsklasse, maar liet zich geenszins afserveren door het favoriete KVA. De ambitieuze Amstelveners stonden nagenoeg de hele wedstrijd drie punten voor. “We waren net niet allemaal top genoeg om te kunnen stunten” verwoorde coach Jouri van den Broeke het gevoel dat Ondo niet kansloos was bij het debuut in de overgangsklasse. Bij een geslepen KVA maakte vooral het scorend vermogen aan dameskant het verschil.

Eerste klasse F. Fortis-Merwede 11-11: Arco Goedkoop zal zijn eerste officiële wedstrijd als coach van Fortis niet snel vergeten. Het was er eentje met een grillig scoreverloop, waarbij zijn ploeg uit geslagen positie last-minute een punt won. Regen en twee excellerende verdedigingen verklaarde de magere 6-4 ruststand nog, maar daarna viel Fortis aanvallend twintig minuten door de mand. Vijf minuten voor tijd keek het tegen een 6-10 achterstand aan. Doelpunten van Tim Crucq en Romy de Rijke zorgden er in de laatste vijf minuten voor dat het duel alsnog in 11-11 eindigde. “Een gewonnen punt” stelde Goedkoop met een zucht.

Tweede klasse H. Korbatjo-Atlas 24-15: Na een puike voorbereiding zag coach Reinoud Bakker de uitglijder van zijn ploeg bij aanvang van het nieuwe seizoen niet aankomen. Door slap verdedigen kreeg Atlas de doelpunten van Korbatjo om de oren. Was de 12-8 nog dragelijk, zeven minuten later keek Atlas tegen een 18-9 achterstand aan. Korbatjo strafte zo ongeveer elke ongelukkige poging om meer druk te zetten af met een treffer. Het pleit was toen al beslecht. Het slotakkoord van Atlas voor des keizers baard.

Erasmus-Togo 17-17: Nieuwbakken tweedeklasser Togo begon ietwat onstuimig aan de competitie. “In de voorbereiding deden we beter” ervoer Jelle de Laet, de nieuwe coach van de Goezenaren. De Vlaming zag dat spanning zijn ploeg parten speelde. Toch was het Togo dat voortdurend op voorsprong kwam. Als de tempo-aanvallen goed liepen had Erasmus het nakijken. Daar tegenover stond dat Togo de nodige moeite had met de lengte van de Rotterdamse studentenclub. Dat overziend werd het eerste punt als tweedeklasser dankbaar opgetekend.

Tweede klasse I. Tjoba-Twist 16-12: Een verjongd Tjoba trad een treetje lager aan tegen onbekende tegenstander Twist. Het zullen de zenuwen geweest zijn, maar Tjoba kwam moeizaam op gang. Vanaf 5-7 herpakte de ploeg zich om met een puntje voorsprong (9-8) de rust te halen. Met de wind in de rug ging het beter lopen bij de Bevelanders. De opdrachten kwamen beter uit de verf en ook fysiek bood Tjoba Twist het hoofd. “Goed om te zien dat de jongelingen zich zo goed herstellen en natuurlijk om te beginnen met twee winstpunten” zei coach Marcel de Dreu opgelucht.

Derde klasse H. Good Luck-Stormvogels 7-14: In een erg nat en winderig Middelharnis nam Stormvogels kort voor rust (4-8) afstand van Good Luck. De thuisploeg deed duidelijk onder voor de gasten uit Westkapelle, maar bleef een afstraffing bespaard omdat de wind scoren lastig maakte. Na rust speelde Stormvogels, zonder de gestopte Angels Matthijsse, Loura Kleinepier en Arjen Schoe, geduldiger en nam onder de lastige omstandigheden genoegen met de twee punten die de winst op Good Luck opleveren.

Atilla-Blauw Wit 10-13: Coach Inge Bekaert keek haar ogen uit bij haar debuut als coach van Blauw Wit. Binnen het kwartier stond haar ploeg met 0-8 voor tegen de Eindhovense studenten. Toen die eenmaal druk op de ballijnen begonnen te geven was Blauw Wit zo van slag dat het verschil na rust (4-10) terug liep tot drie punten. Op 8-11 paste Bekaert tactische wissels toe om de rust terug in de ploeg te krijgen. Mede daardoor bleef de marge in tact en kan Blauw Wit terug kijken op een turbulente maar goede start van de competitie.

Scheldevogels-KVK 9-13: Ook bij KVK een nieuwe kapitein aan het roer dit seizoen. Jetske Villee voerde een voorzichtige verjongingskuur door, maar zag vooral een ervaren speler als Sander Slabbekoorn de ploeg over het dode moment heen helpen bij de ouverture van het seizoen. Voor rust (7-5) zocht KVK vooral naar zichzelf. Dat ging in het tweede bedrijf een stuk beter toen ook het tweede aanvalsvak ging scoren. Doordat Scheldevogels verdedigend werd vastgezet werkten de Kapellenaren alsnog toe naar een verdiende zege.

Vierde klasse H. Zaamslag-Seolto 13-10: Zaamslag greep de kans die Seolto haar bood met twee handen beet om niet meer los te laten. Alsof ze er geen zin in hadden, zo weinig weerwerk boden de Vlissingers om uit de verdedigende wurggreep van de thuisploeg te geraken. Verwacht werd dat de dames van Seolto het verschil zouden maken, maar juist die kwamen er niet aan te pas. Zaamslag dwong Seolto steeds verder van de korf, dat trapte er met open ogen in. Waar debuterend Zaamslag-coach Tony Bourguillon zijn geluk niet op kon, baalde Seolto-coach Jaco van Beugen als een stekker.

Voltreffers-Luctor 8-25: Luctor liet Voltreffers meteen voelen dat het twee maatjes te klein was. De ploeg van coach Peter Durink had al snel door dat het zichzelf moest prikkelen in een veredelde oefenwedstrijd. Was het achttal uit Terneuzen voor rust (5-12) verdedigend nog slordig, na de pauze was dat er af en was de ploeg veel creatiever. Dat het de dertig doelpunten niet haalde weet Durink aan het wennen aan twee nieuwe spelers die hij inpaste.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement