Volledig scherm
Gijs Gillissen van Swift aan de bal. © Ruben Oreel

Swift heeft droomstart in hoofdklasse

VLISSINGEN - Hoofdklasser Swift beleeft een uitstekende seizoensstart. Na de overwinning van zaterdag op SKF staat de Middelburgse korfbalploeg met vier punten derde. Overgangsklasser Ondo leed een zure 17-16-nederlaag tegen koploper Pernix.

SKF-Swift 18-25: Voor de tweede maal op rij won Swift én maakte het veel doelpunten. Bij rust (6-13) was het verschil al gemaakt. In de tweede helft verdubbelden de Middelburgers bijna de score. ,,Maar we kregen er wel iets te veel tegen”, zei coach Dennis Plantinga.

Naomi Zuidweg was ongrijpbaar voor haar Veenendaalse tegenstandster; ze maakte er negen. Plantinga: ,,Het is wel lekker dat als Stephan den Boer in dat vak niet veel scoort, iemand anders het overneemt.”

Pernix-Ondo 17-16: De nieuwkomer in de overgangsklasse stond een groot deel van de wedstrijd flink voor en hoopte op een stunt tegen de titelfavoriet. Maar in de slotfase ging het mis.

,,In de eerste helft werkte onze tactiek uitstekend”, vertelde coach Jouri van den Broeke, die zag dat resulteerde in een ruime voorsprong (7-11) bij rust. Daarna ging Pernix alles-of-niets spelen. Het voerde de druk op en kwam kort voor tijd op 17-16. Ondo verdiende daarna nog een strafworp, maar die werd gemist. Van den Broeke: ,,Een gelijkspel was wel verdiend geweest. Maar deze kleine nederlaag biedt in elk geval perspectief.”

Fortis-Albatros 14-11: In de rust hield Fortis-coach Arco Goedkoop een stevige speech. 5-5 na 30 minuten, dat kon niet. ,,We hadden veel te veel éénschotsaanvallen. Albatros zakte steeds in, maar we hadden niet door dat we daardoor de doelpogingen moesten uitstellen. En bovendien schoten we vaak tegen de wind in.”

Wat Goedkoop zei, kwam aan. De tweede helft van de Souburgse eersteklasser was beter. Binnen acht minuten was het 9-5. Daarna was de buit binnen.

Vooral verdedigend had Fortis het de hele wedstrijd goed op orde. Met name Rowena de Pagter blonk daarin uit volgens de trainer.

Korbatjo-Togo 17-6: Een totale offday voor de Goese tweedeklasser. Bij rust was het 8-3 én de tweede helft was nagenoeg een kopie van de eerste. Coach Jelle De Laet: ,,Korbatjo vertraagde het spel en zakte veel in, maar wij straften dat niet af.”

Erasmus-Atlas 8-14: Erasmus had een enorm lengteoverwicht. Toch wist Atlas daar aanvankelijk wel raad mee. Al snel leidde de Ritthemse ploeg met 1-3. Maar het team van coach Reinoud Bakker was niet in staat het vol te houden. Bij rust was het 8-5 en daarna speelde de thuisploeg het uit. ,,Met veertien tegendoelpunten hebben we het prima gedaan. Maar acht goals maken, is veel te weinig voor dit niveau", zei Bakker.

Volgende week zaterdag is de Bevelandse derby in de tweede klasse H, Togo-Atlas.  

Tjoba-IJsselvogels 13-12: Wat Tjoba in ‘s-Heer Hendrikskinderen liet zien, was ver onder de maat. Coach Marcel de Dreu miste de bezieling bij zijn spelers. ,,We maakten het onszelf daardoor moeilijk.”

De thuisploeg kwam nog wel met 10-9 voor, maar daarna leek IJsselvogels met drie goals op rij te gaan winnen. ,,Gelukkig maakten wij er toen ook nog drie”, zei De Dreu, die daardoor met zijn ploeg op kop bleef staan.

Good Luck-Blauw Wit 8-17: Nu gaat het eigenlijk pas beginnen voor Blauw Wit. De relatieve ‘kleintjes’ zijn in de eerste drie duels verslagen. Het echte werk komt eraan. Na PSV, Stormvogels en KVK weet de ploeg uit Kloetinge of het kan meedoen voor de bovenste plaatsen. Tegen Good Luck had Blauw Wit een stroeve start, zag trainster Inge Bekaert. ,,We moesten wennen aan het achterverdedigen van Good Luck; dat is niet ons spelletje.’’ Maar toen Blauw Wit het juiste recept had gevonden, ging het van een leien dakje.

Attila-Stormvogels 17-12: Een onverwachte en teleurstellende nederlaag voor Stormvogels, dat het ongeschonden blazoen kwijtraakte. ,,Vorige week ging alles erin, nu niet’’, zag trainer Sander Koole. ,,Het aanvalsspel was aanwezig, we creëerden legio kansen, maar ze wilden er niet in.’’ Tot de rust was de score in balans. ,,Maar de 7-5 viel wat ongelukkig, vijf tellen voor de rust.’’ Direct na rust liep Attila - puntloos tot zaterdag - uit naar 9-5 en dat gat kreeg Stormvogels niet mee dicht. Positieve noot was de rentree van Emmely de Visser na een jaar blessureleed aan haar knie.

PSV-KVK 10-17: Na een moeizame eerste helft herpakte KVK zich na de pauze. Daarvoor moesten halverwege wel enkele omzettingen worden gedaan, want in één vak wilde het scoren niet zo lukken. Toen dat euvel eenmaal gerepareerd was, had KVK weinig meer te duchten van PSV en kon het de derde overwinning op rij bijschrijven. Halverwege leidde KVK met 6-7, waarna de ploeg in deel twee uitliep naar de riante 10-17-overwinning.

Voltreffers-Seolto 5-20: Er was weinig eer aan te behalen voor Seolto. Halverwege leidde de ploeg al met 2-9. Trainer Jacco van Beugen stelde Seolto toen tot doel om de tegenstander op twee of drie punten te houden. ,,Dat hebben we volgehouden tot twee minuten voor het einde. Voltreffers zit eigenlijk een niveautje te hoog. Dat is niet leuk om tegen te spelen. Daarom gaf ik het team een doel. We zaten eigenlijk te azen op een score van 25-2.’’ Het werd 20-5. Volgende week wacht de topper tegen Luctor.

Zaamslag-Luctor 10-9: De verdedigingen waren baas, constateerde Zaamslag-trainer Tony Bourguillion. ,,Beide ploegen hebben geen fraai spel op het veld gelegd.’’ Bourguillion besefte dat de derbyregels golden, maar hij had gehoopt op een hoog scorende partij. Het maximale verschil was drie punten (bij 10-7). De coach moest ook flink met zijn opstelling husselen. ,,Ik heb zeven van mijn acht wisselmogelijkheden gebruikt.’’ De ongeslagen start van Zaamslag en de mindere tegenstand die nu volgt, biedt Bourguillion de mogelijkheid om zijn jonge speelsters meer speeltijd te geven. Luctor is zijn ongeslagen status kwijt en moet in de achtervolging.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. De Scheldeprijs moet weer een échte sprintkoers worden
  PREMIUM

  De Schelde­prijs moet weer een échte sprint­koers worden

  TERNEUZEN – Jarenlang werd de Scheldeprijs gekscherend in de volksmond het wereldkampioenschap voor sprinters genoemd. Sinds de wedstrijd van start gaat in Terneuzen is dat beeld wat veranderd. De organisatie wil echter terug naar een pure machtsstrijd tussen de snelste mannen op twee wielen. ,,Het is de bedoeling dat de koers weer aantrekkelijker wordt voor sprinters”, klinkt het uit de mond van wedstrijdvoorzitter Jack Vissers.
 2. Romy de Rijke zit op een oranje wolk
  PREMIUM

  Romy de Rijke zit op een oranje wolk

  OOST-SOUBURG - Romy de Rijke voelde afgelopen zomer dat ze bij de B-aspiranten niets meer te zoeken had. De toen nog veertienjarige Souburgse korfbalster voelde zich ,,klaar voor de volgende stap”. Dat werd Fortis 1. ,,Ik heb haar op basis van haar vaardigheden bij de ploeg gehaald”, vertelde Arco Goedkoop, de hoofdtrainer bij de eersteklasser, zaterdag na de gewonnen topper tegen Kinderdijk. ,,Daar heb ik nog geen wedstrijd spijt van gehad. Romy heeft alles in zich om een heel goede te worden.”