Piëdro Schweertman.
Volledig scherm
PREMIUM
Piëdro Schweertman. © Lex De Meester

Squasher Piëdro Schweertman uit Koudekerke bondscoach en nummer één van Polen

WARSCHAU - Piëdro Schweertman, de uit Koudekerke afkomstige squasher, heeft iets bijzonders voor elkaar gekregen: hij is in twee landen de nummer één op de ranking. In Nederland is de viervoudig nationaal kampioen dat al negen jaar aan één stuk en in Polen, waar hij sinds 2018 woont, staat hij nu een halve week helemaal bovenaan. Een toernooizege in Gdynia leverde hem zondag daarvoor voldoende punten op.

Schweertman is inmiddels 36. Jarenlang stond hij in de modiale top 100. Eind 2016 stopte hij met het spelen van proftoernooien over de hele wereld. Niet omdat hij het niveau niet meer aankon, maar hij was het lang van huis zijn beu. De nog altijd zeer fitte Walchenaar speelt wel volop competitie, onder meer in Nederland en België, en doet aan tal van kleinere toernooien mee, vooral in Polen. ,,Ik reis nog steeds veel, maar ben nooit meer drie weken achter elkaar van huis‘’, vertelt hij vanuit Warschau. ,,Ik verdien mijn brood met de sport, maar wel op een andere manier.‘’

 1. Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’
  PREMIUM
  reportage

  Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’

  ARNEMUIDEN - Nergens is waarschijnlijk de ‘korvendichtheid’ zo groot als in Arnemuiden. Maak je een ronde door het Walcherse dorp, dan zie je overal knalgele manden boven de schuttingen uitsteken. Nu er vanwege het coronavirus niet in clubverband gesport mag worden, biedt dat uitkomst voor veel leden van TOP. Maar daarmee is ook meteen het enige positieve genoemd. De club krijgt - net als alle andere - een grote klap te verwerken.
 2. Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug
  PREMIUM

  Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug

  BIGGEKERKE - Henriëtte Swartjes kreeg het volleyballen met de paplepel ingegoten, debuteerde als jeugdspeelster op hoog niveau en speelde in veel uithoeken van het land. De geboren Zoutelandse verhuisde op jonge leeftijd naar Kampen, speelde tijdens haar studietijd in de omgeving van Rotterdam en kwam eenmaal terug op Zeeuwse bodem voor Dynamo’70, Kwiek, VVS’92 en Ardito uit. Na een kwart eeuw volleybal in een standaardteam is het mooi geweest, vindt ze.
 3. ‘Onzichtbare wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  ‘Onzichtba­re wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  GOES - In een tijd waarin geen sportevenementen georganiseerd kunnen worden is creativiteit een groot goed. Apps zoals Strava bieden uitkomst om op afstand ‘onzichtbare wedstrijden’ te creëren. Zo rolde in Zeeland het initiatief ‘Run your own race’ uit de koker van hardloopfanaat en -organisator Jan Roose. Ieder weekend staan er één of twee loopafstanden op het programma. Het openingsweekend leverde direct een officieus Zeeuws record op de vijf kilometer op.