Volledig scherm
© stock.xchng

Sportpionier Bram van Lare uit Sluis overleden op 69-jarige leeftijd

VLISSINGEN - Op 69-jarige leeftijd is vrijdag Bram van Lare uit Sluis overleden. Van Lare was jarenlang actief in het Zeeuwse sportleven, eerst als wielrenner, vervolgens als organisator.

Zijn carrière als actief coureur was kort maar krachtig. Als tiener reed hij met de besten uit zijn categorie mee – hij klopte ooit zelfs topper in de dop Roger De Vlaeminck – maar een nierprobleem voorkwam een succesvol vervolg.

Van Lare was allerminst verloren voor de sport. Hij zette zich jarenlang intensief in voor toerfietsers en stond aan de wieg van wielervereniging Zeeuws-Vlaanderen. ,,In Zeeland had je alleen Theo Middelkamp. Wij voelden ons in de steek gelaten’’, vertelde hij later in een interview.

De oprichting had de nodige voeten in de aarde. Maar vasthoudend als hij was, kregen Van Lare en enkele andere wielerliefhebbers het via administratieve omwegen - de wielerclub was bijvoorbeeld officieel eerst een supportersvereniging - toch voor elkaar.

Toen zijn vrouw Térèse zich (met veel succes) ging toeleggen op de triatlonsport, roerde Bram van Lare zich ook in die wereld. Hij was de aanjager van de triatlonverenigingen Zeeland en Oostburg en zorgde in 2007 voor een doorstart van triatlonvereniging ‘t Zwin.

In 1991 werd Van Lare de eerste Zeeuw in het districtsbestuur van de Nederlandse Triathlon Bond en hij maakte ook jarenlang deel uit van de organisatie van de Zwintriatlon. Vrijdag overleed Bram van Lare in Brugge.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. De Scheldeprijs moet weer een échte sprintkoers worden
  PREMIUM

  De Schelde­prijs moet weer een échte sprint­koers worden

  TERNEUZEN – Jarenlang werd de Scheldeprijs gekscherend in de volksmond het wereldkampioenschap voor sprinters genoemd. Sinds de wedstrijd van start gaat in Terneuzen is dat beeld wat veranderd. De organisatie wil echter terug naar een pure machtsstrijd tussen de snelste mannen op twee wielen. ,,Het is de bedoeling dat de koers weer aantrekkelijker wordt voor sprinters”, klinkt het uit de mond van wedstrijdvoorzitter Jack Vissers.
 2. Romy de Rijke zit op een oranje wolk
  PREMIUM

  Romy de Rijke zit op een oranje wolk

  OOST-SOUBURG - Romy de Rijke voelde afgelopen zomer dat ze bij de B-aspiranten niets meer te zoeken had. De toen nog veertienjarige Souburgse korfbalster voelde zich ,,klaar voor de volgende stap”. Dat werd Fortis 1. ,,Ik heb haar op basis van haar vaardigheden bij de ploeg gehaald”, vertelde Arco Goedkoop, de hoofdtrainer bij de eersteklasser, zaterdag na de gewonnen topper tegen Kinderdijk. ,,Daar heb ik nog geen wedstrijd spijt van gehad. Romy heeft alles in zich om een heel goede te worden.”