Shirin van Anrooij.
Volledig scherm
Shirin van Anrooij. © Peter Nicolai

Shirin van Anrooij fietst in elk geval wel naar haar examens

Ook de Zeeuwse sport is in de ban van het coronavirus. Hoe gaan spelers en trainers ermee om? In deel 6: Shirin van Anrooij.

KAPELLE - Afgelopen weekend stond er voor wielrenster Shirin van Anrooij eigenlijk een wedstrijd in Italië op het programma. Daar ging, uiteraard, een streep doorheen. Deze week moet ze echter wél presteren, in de schoolbanken. Want hoewel de scholen gesloten zijn, gaan de schoolexamens, voor zover dat kan, wel gewoon door. Tijd om te leren heeft de Kapelse in ieder geval genoeg.

Of Shirin van Anrooij wil vertellen hoe ze de sportlozeweken doorkomt? Natuurlijk! ,,Maar kan dat misschien na 15.30 uur?’’, vraagt ze. Er staat namelijk eerst nog een schoolexamen scheikunde op het programma. Als de toets (,,Het ging goed.’’) erop zit, hangt ze meteen aan de lijn. ,,Het was heel gek om nu een examen te hebben’’, vertelt ze. ,,De school is nu natuurlijk gesloten. Het was helemaal leeg. Dat was wel raar.’’

Van Anrooij legt uit dat ze eigenlijk vorige week al toetsweek had, maar dat het toen niet door kon gaan. ,,En nu is het ook onzeker of alles wel door kan gaan. Iedere dag kan het weer anders zijn.’’

Tijd om de leren heeft ze in ieder geval genoeg. Maar dat kan dus ook allemaal voor niets zijn. ,,Ach, ja’’, zegt de wereldkampioene veldrijden bij de junioren nuchter. ,,Zo is het in de sport eigenlijk ook. Soms train je veel voor een bepaalde wedstrijd, die daarna wordt afgelast. Zeker in deze tijd zie je dat veel.’’

Van Anrooij zelf had voor de komende periode sowieso niet veel op haar programma staan. ,,Ik heb een rustperiode’’, vertelt ze. De afgelopen weken zat ze wel op de fiets. ,,Maar dat was gewoon omdat ik het heel erg leuk vind.’’ Vanaf volgende week gaat ze weer van start met trainingsschema’s.

EPZ Omloop van Borsele

Koersen zit er voorlopig niet in. Van Anrooij hoopt dat ze in juni weer aan de bak kan. ,,Dan is bijvoorbeeld het NK, maar ook met het oog op andere kampioenschappen in september. Alleen het is nu allemaal onzeker.’’ Wat wel vast staat, is dat de EPZ Omloop van Borsele eind april niet doorgaat. ,,Dat vind ik heel jammer. Het was leuk geweest om in de buurt te rijden.’’ Wat haar nu rest, is alleen de fietstocht van Goes terug naar Kapelle. Op naar het volgende examen en de volgende koers. In beide gevallen is het nog maar de vraag wanneer dat gaat zijn.

 1. Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’
  PREMIUM
  reportage

  Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’

  ARNEMUIDEN - Nergens is waarschijnlijk de ‘korvendichtheid’ zo groot als in Arnemuiden. Maak je een ronde door het Walcherse dorp, dan zie je overal knalgele manden boven de schuttingen uitsteken. Nu er vanwege het coronavirus niet in clubverband gesport mag worden, biedt dat uitkomst voor veel leden van TOP. Maar daarmee is ook meteen het enige positieve genoemd. De club krijgt - net als alle andere - een grote klap te verwerken.
 2. Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug
  PREMIUM

  Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug

  BIGGEKERKE - Henriëtte Swartjes kreeg het volleyballen met de paplepel ingegoten, debuteerde als jeugdspeelster op hoog niveau en speelde in veel uithoeken van het land. De geboren Zoutelandse verhuisde op jonge leeftijd naar Kampen, speelde tijdens haar studietijd in de omgeving van Rotterdam en kwam eenmaal terug op Zeeuwse bodem voor Dynamo’70, Kwiek, VVS’92 en Ardito uit. Na een kwart eeuw volleybal in een standaardteam is het mooi geweest, vindt ze.
 3. ‘Onzichtbare wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  ‘Onzichtba­re wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  GOES - In een tijd waarin geen sportevenementen georganiseerd kunnen worden is creativiteit een groot goed. Apps zoals Strava bieden uitkomst om op afstand ‘onzichtbare wedstrijden’ te creëren. Zo rolde in Zeeland het initiatief ‘Run your own race’ uit de koker van hardloopfanaat en -organisator Jan Roose. Ieder weekend staan er één of twee loopafstanden op het programma. Het openingsweekend leverde direct een officieus Zeeuws record op de vijf kilometer op.