Volledig scherm
Jorden van Foreest ging eerder onderuit tegen Viani Antonio Dcunha, die dinsdag de topfavoriet op remise hield. © lex de meester

Reuzendoder houdt ook topfavoriet van zege af op HZ-schaaktoernooi

VLISSINGEN - Nadat Eduardo Iturrizaga en Jorden van Foreest in de vierde ronde schade opliepen, zag in de vijfde ronde ook Sandro Mareco zijn zegereeks stranden op het HZ-schaaktoernooi. De Argentijnse grootmeester, als eerste geplaatst, liet een remise aantekenen.

Hij won de eerste vier ronden, speelde daarmee ook vier punten bij elkaar, maar slaagde er in de vijfde ronde dinsdagavond niet opnieuw in een overwinning te noteren. Internationaal Meester Viani Antonio Dcunha hield Mareco op een remise. De schaker uit India, nog ongeslagen (4.5 punten) ontpopt zich in Vlissingen tot reuzendoder. Een dag eerder won hij nog van Van Foreest, de nummer twee van vorig jaar en als derde geplaatst.

Diezelfde Van Foreest herstelde zich in de vijfde ronde van de nederlaag waar hij in de vierde ronde tegenaan was gelopen, nota bene tegen een landgenoot van zijn bedwinger. Ojas Kulkarni uit India bleek niet opgewassen tegen de Groningse grootmeester, één van de drie schakers op het toernooi in Vlissingen met een rating van boven de 2600. Van Foreest waardeerde zin puntentotaal met de zege op van drie naar vier.

Iturrizaga, vorig jaar winnaar van het HZ-schaaktoernooi en dus titelverdediger in Vlissingen, schaakte zich na zijn remise van maandag op dinsdagavond naar zijn vierde overwinning uit vijf wedstrijden in de Zeeuwse kustplaats. De Nederlandse Internationaal Meester Mark Timmermans moest zijn meerdere erkennen in de Venezolaanse grootmeester, die als tweede geplaatst is. Iturrizaga kwam daardoor, net als Mareco, op 4.5 punten uit na de vijfde ronde.

Slechts een half puntje daarachter - met vier punten op gelijke hoogte met onder anderen Van Foreest - bevindt zich de hoogst geplaatste Zeeuw: Joey Grochal. Hij nam het dinsdagavond op tegen de slechts dertienjarige kandidaat-meester Bagri Advait uit Singapore. De Goesenaar liet zich niet verrassen en ging er met de zege vandoor. Lees in de PZC van donderdag meer over Joey Grochal en zijn HZ-schaaktoernooi tot nu toe.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement