Volledig scherm
PREMIUM
Piet Schop met zijn boek over de Scheldebeker. © Johan Van Der Heijden

Piet Schop uit Goes rondt na 7 jaar zijn levenswerk over de Scheldebeker af

GOES  - Het is een lijvig boek geworden. Monumentaal mag je bijna wel zeggen. Een boek dat past bij de heroïsche zwemwedstrijd over de Westerschelde, tussen Vlissingen en Breskens.

Zeven jaar is Piet Schop er mee bezig geweest. Onder zijn handen is het meer geworden dan enkel een geschiedschrijving van de Scheldebeker zelf. ,,Het boek laat de hele ontwikkeling van het Zeeuwse zwemmen zien.’’

Schop (69) was een Zeeuwse topzwemmer in de jaren zestig. Nog altijd is de Goesenaar actief, als Masterzwemmer in de categorie 65+ en hij heeft tal van records op zijn naam staan. Toch was het zwemmen pas zijn tweede liefde. ,,Waterpolo vond ik het leukst.’’

Quote

Het is allemaal begonnen als een soort van clandestie­ne oversteek, een wilde zwemtocht.

Piet Schop

Zelf nam Schop deel aan de Scheldebekertocht in 1966, uitgerekend in het jaar dat gekozen werd voor een andere locatie. Van de Veerse Dam naar Veere ging het toen, over een afstand van 5 kilometer. Schop heeft er goede herinneringen aan. Het zwemmen naar het historisch stadsgezicht van Veere, het grote feest na afloop in het stadhuis, met champagne en al. Mooie winnaar ook, de Engelsman Tony Milton.

  1. Zwemclubs Koewacht en De Honte staan samen voor nieuwe uitdaging
    PREMIUM

    Zwemclubs Koewacht en De Honte staan samen voor nieuwe uitdaging

    TERNEUZEN - De ene vereniging komt uit Kloosterzande, de andere uit Koewacht. Voor beide clubs is het zwembad Reynaertland in Hulst echter al jarenlang het epicentrum van hun zwemactiviteiten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zwemclub De Honte en ZC Koewacht sinds september 2019 de handen ineen hebben geslagen en als Startgemeenschap De Marlijn door het leven gaan. De volgende uitdaging: samen de Zeeuwse Winter Zwem Kampioenschappen organiseren.