Een massastart, zoals hier in 2018 bij de Kustloop, kan op 5 september niet. Er zijn ideeën over hoe het wel kan.
Volledig scherm
Een massastart, zoals hier in 2018 bij de Kustloop, kan op 5 september niet. Er zijn ideeën over hoe het wel kan. © Ruben Oreel

Organisatie Kustloop heeft goede hoop op ‘historisch evenement’

VROUWENPOLDER - De organisatie van de Kustloop, de halve marathon in en rondom Vrouwenpolder, heeft er goede hoop op dat het evenement op 5 september door kan gaan. En dan op een uiterst veilige manier, voor de deelnemers, vrijwilligers en eventuele toeschouwers. 

De voorzitter van de Stichting Kustloop Vrouwenpolder, Alex Maas,  meldde aan het begin van de coronacrisis dat de inschrijving voor het hardloop- en wandelevenement niet op 1 april zou opengaan. Er waren toen nog te veel onzekerheden. Inmiddels gelooft hij erin dat vanaf een zeker moment in juni wel aangemeld kan worden. Maas: ,,Stel dat het door kan gaan, dan is de Kustloop weer het eerste grote evenement in Zeeland sinds lange tijd. Dan zouden we historie schrijven. Natuurlijk willen we dat alles veilig gebeurt. Op dit moment denken we ook dat dat kan.”

Startprocedure

De organisatie heeft ideeën over het vormgeven van de startprocedure (in kleine groepjes, een minuut na elkaar), het aanpassen van de route (brede paden, zodat er niet alsnog een ophoping van de deelnemers komt) en het uitreiken van zowel startnummers als medailles. ,,Die ideeën worden voorgelegd aan zowel de Veiligheidsregio Zeeland als de gemeente Veere. Daar hebben we natuurlijk wel toestemming van nodig.”

De Kustloop is vier weken voor de Kustmarathon. Voor deelnemers is de wedstrijd in Vrouwenpolder vaak de laatste test voor de marathon. Dit keer wordt het - als alle lichten op groen komen te staan - ook op organisatorisch vlak een proef. ,,We hebben twee aparte organisatiecomités, maar trekken nu wel enigszins gezamenlijk op", vertelt Maas. ,,Concepten die ze bij de Kustmarathon uitgedacht hebben, kunnen wij al uitproberen. En dingen die bij ons heel goed gaan, kan de Kustmarathon overnemen.”

In de eerste helft van juni wordt zeer waarschijnlijk de knoop doorgehakt over het doorgaan van zowel de Kustloop als de Kustmarathon.

  1. Ocean Races Academy wordt na zes jaar al als instituut gezien
    PREMIUM

    Ocean Races Academy wordt na zes jaar al als instituut gezien

    NIEUWVLIET - De Ocean Races Academy, de vanuit Breskens en Nieuwvliet opererende opleiding voor oceaanzeilers, heeft nu ook even de wind tegen. Normaliter waren de leerlingen vol in voorbereiding op de Veronica Race, een roemruchte wedstrijd op de Noordzee. Maar door de coronacrisis mag er nu niet met groot materieel gevaren worden en dus gaat de 50ste editie van half juni niet door. ,,Dat betekent echter niet dat alles bij ons nu stil ligt”, zegt Hans Bouscholte, één van de drijvende krachten bij de academie. ,,Ook nu zijn we op het water te vinden, maar dan in kleinere boten.”