Floris Willeboordse viert zijn geslaagde recordpoging langs het kanaal door Walcheren. Behalve een officieus Zeeuws record zette hij wereldwijd de zevende tijd neer in de 5K-challenge van de maand maart op Strava.
Volledig scherm
Floris Willeboordse viert zijn geslaagde recordpoging langs het kanaal door Walcheren. Behalve een officieus Zeeuws record zette hij wereldwijd de zevende tijd neer in de 5K-challenge van de maand maart op Strava. © Suzanne van Elsacker

‘Onzichtbare wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

GOES - In een tijd waarin geen sportevenementen georganiseerd kunnen worden is creativiteit een groot goed. Apps zoals Strava bieden uitkomst om op afstand ‘onzichtbare wedstrijden’ te creëren. Zo rolde in Zeeland het initiatief ‘Run your own race’ uit de koker van hardloopfanaat en -organisator Jan Roose. Ieder weekend staan er één of twee loopafstanden op het programma. Het openingsweekend leverde direct een officieus Zeeuws record op de vijf kilometer op.

,,Om de sleur te doorbreken en om gemotiveerd te blijven lopen heb ik dit initiatief gelanceerd’’, doelt Roose op de wedstrijdloze periode waarin veel atleten op scherp stonden. Na wat ruggenspraak met atleet Crum van der Linden werd het oorspronkelijke idee van een tijdloop omgevormd tot een onzichtbare wedstrijd. Deelnemers lopen hun eigen rondje over de aangegeven afstand en sturen de GPS-gegevens daarvan uiterlijk op maandag door via het e-mailadres ­jacroose@hetnet.nl. Nadat Sven Vermeulen er meer ruchtbaarheid aan had gegeven via Facebook ging het hard en was ook de naam ‘Run your own race’ geboren.

Het initiatief werd positief ontvangen, maar leverde ook een enkele kritische noot op. De vraag rees of het lopen van (virtuele) wedstrijden niet haaks staat op het advies van hardlooptrainers om gedurende deze periode vooral rustig door te trainen. ,,Iedereen voelt dat zelf het beste’’, zegt Roose daarover. ,,Wel houd ik expres de afstanden redelijk kort. De langste inspanning staat op 1 juni gepland met een tijdsloop van een uur.’’

Quote

Wel houd ik expres de afstanden redelijk kort. De langste inspanning staat op 1 juni gepland met een tijdsloop van een uur

Jan Roose

Afgelopen weekend werd er afgetrapt met een vijf kilometerloop. Het leverde 57 deelnemers op, onder wie nationale topper Kim Dillen en een atleet uit de Verenigde Staten. ,,Opvallend veel prestaties zijn gerealiseerd met een behoorlijke wind mee op een recht stuk, zoals langs een kanaal. Daarnaast gebruikte iemand de afzink van de Zeelandbrug om meer snelheid te maken’’, merkt Jan Roose op.

Zeeuws record

Kort na de deadline kwam er nog een zeer opmerkelijke 58ste aanmelding binnen. Floris Willeboordse was weliswaar net te laat voor het klassement van Roose, maar voltooide zijn vijf kilometer langs het kanaal van Middelburg naar Vlissingen in 14 minuten en 18 seconden. De tijd van de 29-jarige atleet betekent een officieus Zeeuws record op de vijf kilometer op de weg. Hij was negentien tellen sneller dan het officiële record van Tim van den Broeke. De tijd van Willeboordse bleek bovendien goed voor de zevende tijd in de 5K-challenge op Strava. Daaraan deden in maart wereldwijd ruim 600.000 atleten mee.

Willeboordse is één van die atleten die op scherp stond om dit voorjaar te vlammen. Na zijn 71ste plek op de marathon van New York in november en een korte rustperiode zag hij de 10 kilometer van Schoorl en de Parralelloop in het water vallen door storm Ciara en de coronacrisis.

Het overzicht van de maand maart van Strava, met Floris Willeboordse op plek 7.
Volledig scherm
Het overzicht van de maand maart van Strava, met Floris Willeboordse op plek 7. © PZC

,,Om de opgebouwde conditie toch te benutten heb ik zorgvuldig een parkoers uitgekozen en verkend voor mijn recordpoging’’, vertelt de Middelburgse ondernemer, die tijdens zijn poging nog een zichtbaar verbaasde fietser inhaalde. ,,Ik ben nu in overleg met mijn trainer Mauricio Gonzalez om een snelle 3000 meter op de baan te lopen. Dat zal nog niet dit weekend gebeuren, omdat ik nu even goed moet herstellen. Een sterk immuunsysteem is tenslotte erg belangrijk in deze tijd.’’

Voorlopig programma Run Your Own Race

Weekend 3, 4 en 5 april --> 3 km

Weekend 10, 11, 12 en 13 april (Pasen**) --> 1000 meter + 30 minutenloop*

Weekend 17, 18 en 19 april --> 5 km

Weekend 24, 25 en 26 april --> 1000 meter + 10 km

Weekend 1, 2 en 3 mei --> 1500 meter

Weekend 8, 9 en 10 mei --> 1000 meter + 45 minutenloop*

Weekend 15, 16 en 17 mei --> 3 km

Weekend 22, 23 en 24 mei --> 1000 meter + uurloop*

Weekend 29, 30, 31 mei en 1 juni (Pinksteren**) --> 2 km + 10 km

*Bij deze lopen probeer je in de aangeven tijd een zo groot mogelijke afstand af te leggen.

**Tijdens de paas – en pinsterweekenden met de extra maandag kunnen de resultaten tot en met dinsdag worden doorgegeven. De uitslag komt dan op woensdag.

 1. BC Vlissingen na één seizoen terug in eerste divisie

  BC Vlissingen na één seizoen terug in eerste divisie

  VLISSINGEN - De basketballers van BC Vlissingen zijn gepromoveerd naar de eerste divisie. Het team van coach Benjamin Steenbeek stond bij het afbreken van de competitie vanwege het coronavirus op de eerste plaats. Omdat er nog vijf wedstrijden te spelen waren, wees de NBB geen kampioenen aan en was er veel onduidelijkheid over de promotie en de degradatie. Door de eerste divisies uit te breiden van twaalf naar veertien teams, kwam er extra ruimte om te promoveren.
 2. ‘Corona? Het lijkt of het hier niet meer speelt’
  PREMIUM

  ‘Corona? Het lijkt of het hier niet meer speelt’

  PHAN RANG-THÁP CHÀM - Davy Scheffers is nog één van de weinige toeristen in Vietnam. De 28-jarige Zierikzeeënaar reisde eind januari naar surfhotspot Phan Rang-Tháp Chàm, waar hij twee maanden dacht te gaan trainen. Nu zit hij er nog steeds. ,,Ik heb onlangs mijn visum maar verlengd tot augustus”, vertelt hij vanuit zijn appartement. ,,Er gaan nog steeds geen vluchten naar Europa. Kans op repatriëring zie ik voorlopig niet.”
 3. Junioren Driedaagse was kantelpunt voor talent Magnus Sheffield
  PREMIUM

  Junioren Driedaagse was kantelpunt voor talent Magnus Sheffield

  ROCHESTER – Het zal je maar gebeuren. Twee keer vallen in de eerste kilometer van een individuele tijdrit. Een nachtmerrie voor elke wielrenner, maar het overkwam de Amerikaan Magnus Sheffield vorig jaar tijdens de SPIE Internationale Junioren Driedaagse. Toch kijkt hij een jaar na dato met weemoed terug op de koers. ,,Ik zou dit jaar terugkomen voor de eindzege, maar het mag helaas niet zo zijn”, aldus de talentvolle junior.