Volledig scherm
© lex de meester

Ondo blijft winnen, maar Tjoba en Fortis worden afgebluft

OVERZICHTMIDDELBURG - Voor de derde wedstrijd op rij was het een close-call voor Fortis. Na twee last-minute overwinningen viel het kwartje nu ongelukkig voor de korfballers uit Souburg. Het verloor met 16-15 van DES. In de andere eerste klasse blijft koploper Ondo het onverminderd goed doen. Tjoba liep tegen een zeperd aan.

Eerste klasse E

DES-Fortis 16-15: In Den Hoorn liep Fortis tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan. Volgens coach Arco Goedkoop riep de ploeg het verlies over zichzelf af: ,,We speelden twee-derde wedstrijd uit de organisatie.‘’ Daarmee hielpen de Souburgers promovendus DES, dat onbevangen speelde, in de kaart. In een goede fase na rust (7-6) kwam Fortis nog wel op 7-9 voorsprong, maar was daarna te onrustig om de voorsprong vast te houden. 

Eerste klasse F

Ondo-Roda 26-17: Al snel was duidelijk dat de punten in Middelburg zouden blijven. Roda kon geen vuist maken. Ondo hoefde niet eens scherp voor de dag te komen om metop een 11-4-voorsprong de rust te halen. De comfortabele voorsprong bleef na rust intact, hoewel er verdedigend iets van gemakzucht insloop. De dames van Roda konden iets te veel scoren naar smaak van coach Jouri van den Broeke. ,,Dat zal echt beter moeten‘’, was de blik al gericht op het echte werk tegen Swift (Amsterdam). 

Tjoba-Swift (A) 17-26: Tjoba liep zich niet alleen stuk op de Amsterdamse bluf, maar kende zelf ook een mindere dag qua uitvoering. ,,Het liep niet en een klein beetje fortuin ontbrak ook‘’, overzag coach Marcel de Dreu. Slechts één keer stond Tjoba kort op (9-8) voorsprong, maar die was nog voor rust (9-13) verdwenen. In de tweede helft leed Tjoba teveel slordig balverlies. Swift rook bloed en sloeg genadeloos toe. ,,We misten ook wel een beetje ervaring om tegenwicht te bieden tegen het mentale aspect‘’, likte de Dreu zijn wonden.

Tweede klasse I

Atlas-OZC 20-16: Atlas verraste koploper OZC. Interim-coach Benjamin van Hese zag dat zijn teamgenoten een bovengemiddeld rendement haalden waarmee ze OZC vanaf de start onder druk zetten. Ook na rust (13-10) ontregelde Atlas met lange aanvallen. Tot frustratie van de Rotterdamse opponent. De voorsprong groeide naar 19-15, waardoor consolideren in de slotfase volstond om de twee punten binnen te halen.

Erasmus-KVK 37-12: De uitslag sprak boekdelen: Bij de Erasmus-studenten lukte zo ongeveer alles dat bij KVK verloren ging in schoonheid. Pas na twintig minuten scoorde de gehavende Kapelse formatie voor de eerste keer. Onder andere zonder schutter Koen Volkers kreeg KVK een enorm pak op de broek. Vanaf de rust (21-6) hield Erasmus zich zelfs nog enigszins in.

Derde klasse I

Triade-Togo 16-20: Op verplaatsing naar de Alblasserwaard behield medekoploper Togo de ongeslagen status. De basis voor de winst zat in de vijf minuten voor rust toen de Goesenaren een gaatje van drie punten sloegen. Na rust dwong Triade tot een wat statischer en gedisciplineerdere aanpak. Dat ging Togo goed genoeg af om het verschil te consolideren. Zaterdag staat het duel tegen Stormvogels op het programma. Altijd weer een wedstrijd op zich.

Stormvogels-Seolto 10-14: De aloude derby tussen Stormvogels en Seolto leverde een robbertje verdedigen op. Beide ploegen staken zoveel energie in de defensie dat dat ten koste ging van het aanvallende rendement. Seolto zette de twee dominante spitsen van Stormvogels vast, waarmee het de angel uit thuisploeg haalde. De Westkapellenaren kwamen niet veel verder dan halve kansen. Bij de Vlissingers waren de doelpunten ook op de bon, maar het voortdurende gaatje was voldoende voor de winst. 

Keep Fit-Blauw Wit 24-14: Blauw Wit staat ook na de derde zaalronde nog met lege handen. Opnieuw brak een gebrek aan scorend vermogen de ploeg op. Van aanhaken was in Roosendaal maar korte duur sprake. De Kloetingers verloren outsider voor de titel Keep Fit halverwege al uit het oog (16-8). Beschikte Blauw Wit in voorgaande duels nog over een reparerend vermogen in de tweede helft, dat bleef toen ook Kirsten Verschuure stil viel uit tegen Keep Fit. 

Vierde klasse I

Luctor-Good Luck 27-18: De 27 treffers stemden tot tevredenheid in het kamp van Luctor. De achttien tegentreffers die het te verhapstukken kreeg van laagvlieger Good Luck waren aan de scheutige kant. De Terneuzenaren sloegen net voor rust een gaatje van vijf punten (12-7), stoomden daarna door tot 25-15, maar slechtten de grens van dertig treffers niet doordat het in de laatste tien minuten stil viel.

Scheldevogels-Zaamslag 19-15: Op een sterk dameskwartet van Scheldevogels was Zaamslag berekend, maar dat juiste de heren van de Brabantse tegenstander zo efficiënt waren verraste de Zeeuws-Vlaamse vierdeklasser een beetje. Tot driekwart van de wedstrijd kon Zaamslag mee met Scheldevogels (13-13) dat daarna vier keer op rij scoorde. Kleine kansjes in de korfzone, anders het handelsmerk van Zaamslag, waren in Bergen op Zoom niet besteed aan de ploeg. Dat deed hen de das om.

 1. Brian van Goethem mikt opnieuw op het voorjaar
  PREMIUM

  Brian van Goethem mikt opnieuw op het voorjaar

  MALLORCA – Terwijl zijn ploeggenoot Caleb Ewan al meermaals juichte aan de andere kant van de wereld in Australië, begint Brian van Goethem zijn wielerseizoen evenals vorig jaar op Mallorca. Na een debuutjaar met ‘ups-and-downs’ bij Lotto Soudal, staat hij aan de vooravond van een cruciaal wielerseizoen met als doel contractverlenging afdwingen. ,,We zien wel hoe het loopt, ik ben er nog niet te veel mee bezig”, blijft de 28-jarige renner uit Terneuzen nuchter.
 2. Scoringsdrift van Swift is in Nederland ongeëvenaard
  PREMIUM

  Scorings­drift van Swift is in Nederland ongeëven­aard

  MIDDELBURG - Van álle 315 Nederlandse standaardploegen scoort Swift gemiddeld veruit het meest. Na de dikke overwinningen op HKV (42-21) en VEO (40-19) heeft de Middelburgse overgangsklasser precies halverwege de zaalcompetitie een moyenne van liefst 32,3. Dat is ongekend. ,,We spelen heel direct”, legt topschutter Stephan den Boer uit. ,,We verspillen geen tijd aan onnodige passes”, voegt coach Dennis Plantinga eraan toe.