Beeld van de Kustmarathon in 2019: zo'n 1500 atleten zitten nog dicht bij elkaar in de eerste kilometers.
Volledig scherm
Beeld van de Kustmarathon in 2019: zo'n 1500 atleten zitten nog dicht bij elkaar in de eerste kilometers. © Johan van der Heijden

Óf een volledig Kustmarathonweekeinde óf helemaal niets

VLISSINGEN - In de eerste helft van juni neemt de organisatie van de Kustmarathon een besluit over het doorgaan van het evenement. Belangrijk daarbij zal zijn of alle afzonderlijke onderdelen afgewerkt kunnen worden. ,,Want die maken sámen het weekend zo mooi”, zegt Chris Simons, de voorzitter van het organisatiecomité. ,,En we gaan ook niet alles opbouwen voor maar één onderdeel.”

Het achttiende Kustmarathonweekeinde is op 3, 4 en 5 oktober. Voor de zes onderdelen hebben zich sinds 1 januari duizenden atleten, wandelaars en mountainbikers ingeschreven. Die willen graag weten of ze over vijf maanden van start mogen gaan of dat de coronamaatregelen dan nog te streng zijn.

,,We hinken op twee gedachten”, geeft Simons aan. ,,Het Rijk heeft aangegeven dat sportwedstrijden vanaf 1 september weer gehouden mogen worden. Dat betekent dat de regel van anderhalve meter afstand bij atleten losgelaten wordt. En wij zitten dan nog een maand later… Maar er is ook gezegd dat grote evenementen met een landelijke uitstraling gedurende een lange periode niet mogen doorgaan. Vallen wij daaronder? Ik denk het niet, hoewel we wel de vierde marathon van Nederland organiseren.”

Toeschouwers

Simons stelt dat er – als het weekend doorgaat – goed gekeken moet worden naar de aanwezigheid van toeschouwers en de situatie bij zowel de start in Burgh als de finish in Zoutelande. ,,Wij hebben daar al gedachten over en zijn erover in gesprek met de Veiligheidsregio Zeeland en de gemeente Veere. Die hebben ons wel gezegd dat er uiterlijk in juni een besluit moet worden genomen, want vanaf dan moeten er kosten worden gemaakt.”

Het Kustmarathonweekeinde wordt sowieso niet uitgesteld. Als de wedstrijden niet doorgaan, hebben de inschrijvers alvast een startbewijs voor 2021. Als alles wel doorgaat, moeten ze een persoonlijke afweging maken of ze het vertrouwd vinden om mee te doen. Wie dan alsnog denken dat ze te veel risico op corona lopen, krijgen automatisch een ticket voor volgend jaar.

 1. BC Vlissingen na één seizoen terug in eerste divisie

  BC Vlissingen na één seizoen terug in eerste divisie

  VLISSINGEN - De basketballers van BC Vlissingen zijn gepromoveerd naar de eerste divisie. Het team van coach Benjamin Steenbeek stond bij het afbreken van de competitie vanwege het coronavirus op de eerste plaats. Omdat er nog vijf wedstrijden te spelen waren, wees de NBB geen kampioenen aan en was er veel onduidelijkheid over de promotie en de degradatie. Door de eerste divisies uit te breiden van twaalf naar veertien teams, kwam er extra ruimte om te promoveren.
 2. ‘Corona? Het lijkt of het hier niet meer speelt’
  PREMIUM

  ‘Corona? Het lijkt of het hier niet meer speelt’

  PHAN RANG-THÁP CHÀM - Davy Scheffers is nog één van de weinige toeristen in Vietnam. De 28-jarige Zierikzeeënaar reisde eind januari naar surfhotspot Phan Rang-Tháp Chàm, waar hij twee maanden dacht te gaan trainen. Nu zit hij er nog steeds. ,,Ik heb onlangs mijn visum maar verlengd tot augustus”, vertelt hij vanuit zijn appartement. ,,Er gaan nog steeds geen vluchten naar Europa. Kans op repatriëring zie ik voorlopig niet.”