Volledig scherm
Simeon Tienpont.

Oceaanracer Tienpont leerde zeilen in het Havenkanaal van Zierikzee

SCHEVENINGEN - Simeon Tienpont, de schipper die over een jaar met Team AkzoNobel aan de Volvo Ocean Race meedoet, heeft onmiskenbaar Zeeuwse roots.

De nu 34-jarige oceaanzeiler groeide op op Schouwen-Duiveland. ,,Ik woon inmiddels al een hele tijd niet meer in Zeeland, maar dat is wel waar ik vandaan kom. Mijn ouders en mijn zus wonen er nog altijd, net als mijn opa en oma."

Havenkanaal

Hij kreeg het zeilen van huis uit mee. Al vroeg namen z'n ouders hem al mee de Noordzee op. Vervolgens leerde hij zelf zeilen. ,,In een Optimist in het Havenkanaal van Zierikzee", vertelt hij. ,,Later verhuisde ik wel naar het noorden, maar kwam ik nog bijna elk weekeinde terug naar Zeeland om op de Oosterschelde te varen. Ik heb ook nog heel wat keren aan de Deltaweek meegedaan."

Tienpont nam ook al tweemaal deel aan de Volvo Ocean Race. Twee keer won hij de America's Cup, een andere prestigieuze zeilrace. Hij kreeg in 2013 de Conny van Rietschoten Trofee, een prijs die jaarlijks aan de beste Nederlandse zeiler wordt uitgereikt.

Bemanningsleden

De schipper ligt nu met Team AkzoNobel in de haven van Scheveningen. Hij gaat daar trainen en neemt er de tijd om bemanningsleden te selecteren. ,,Het zou mooi zijn als ik binnen het team van alles wat heb", zegt hij. ,,Ik zoek niet alleen jongens die ervaring hebben met oceaanzeilen, maar bijvoorbeeld ook met matchracen - soms komt het in een etappe aan op de laatste honderden meters en dan heb je zeilers nodig die weten wat nodig is in een eindsprint. Daarnaast heb ik mannen nodig die goed met data en innovaties om kunnen gaan. En ik wil ook allemaal fysiek sterke jongens. Soms komt het gewoon op kracht aan."

Lees een uitgebreide reportage in de PZC van vrijdag.

Volledig scherm
Team AkzoNobel, het team van schipper Simeon Tienpont, tijdens de training.
Volledig scherm
Team AkzoNobel, het team van schipper Simeon Tienpont, tijdens de training.