Volledig scherm
Mark Boot. © Lex De Meester

Motorcrosser Mark Boot knalt in spannend slotstuk naar de zege in Axel

AXEL - Het venijn zat in de staart van de drie uurscross van RES-Axel op circuit Smitsschorre. In het laatste halfuur ontbrandde het echt. De zege ging uiteindelijk naar het team van Mikkola 1, met Mark Boot uit Kamperland en de Belgen Nick Triest en Jochem Walckiers. 

Op het moment dat de race ontbrandde, lagen de Belg Jens van Meer en zijn compagnon Jorne Tytgat nog aan op kop, met enige voorsprong op het Ovaa-team van Jordan Lee van Maaren en Tallon Verhelst. Zij waren in enige mate gehandicapt, doordat derde man Damian Wedage op het laatste moment verstek moest laten gaan door een schouderblessure, die hij zaterdag had opgelopen tijdens een wedstrijd in het Brabantse Dongen. Als derde volgde het team van Mikkola 1 bestaande uit Mark Boot, Jochem Walckiers en Nick Triest. 

Het finalestuk nam Boot voor zijn rekening. De crosser uit Kamperland kent bijna elk korreltje zand op het circuit en kon dat uitbuiten, toen Jens van Meer ten val kwam. Boot zette flink aan en wist in mum van tijd op te rukken van de derde naar de eerste plaats. Van Meer verloor wat tijd, maar kreeg zijn machine weer aan de praat en wist nog flink van zijn achterstand op Boot goed te maken. De VLM kampioen in de 500 cc strandde op een vijftal seconden. 

Boot: ,,Ik wist dat het er na de laatste wissel op aan ging komen. Ik had het geluk dat Van Meer in de fout ging en ik de geringe achterstand om kon zetten in een voorsprong. Op het eind kwam hij nog wat dichterbij, maar dat hield ik goed in de gaten. Ik heb trouwens wel bewondering voor het feit dat zowel het team Van Maaren en het team Van Meer het met zijn tweeën moesten klaren.”

Uitslagen

1. Mikkola 1 (Mark Boot, Kamperland; Jochem Walckiers, Wetteren (B) en Nick Triest, Lommel (B), 3 uur, 00 minuten en 27 seconden (85 ronden); 2. Concap team (Jens van Meer, Zele (B), en Jorne Tytgat, Kerkhove (B), 3 uur, 00 minuten, 32 seconden, 85 ronden); 3. Ovaa Motors (Jodan Lee van Maaren, Vlissingen en Tallon Verhelst, Lokeren (B), 3 uur, 02 minuten en 28 seconden (85 ronden); 4. Tanghe racing (Torpjum Hoe/Bram de Buijssere/Jaimy Deleersnyder, 82 ronden); 5. North Europe Racing (Louie Lokker/Marnick Lagrou/Petar Petrov, 80 ronden).