Volledig scherm
Koen Leenhouts (rechts) beleefde een topweek in Dieren met toernooiwinst en een grootmeesternorm. © Peter Nicolai

Marathonman Leenhouts overtreft zichzelf

DIEREN - Schaker Koen Leenhouts uit Ijzendijke heeft donderdag één van de grootste toernooizeges uit zijn carrière behaald.

De Zeeuws-Vlaamse speler hield het in de slotronde tegen Sundar Shyam remise en werd samen met Chanda Sandipan, ook uit India, winnaar van het Open NK in Dieren. Beiden scoorden 7 punten in 9 partijen.

Ze hadden evenveel weerstandspunten, maar Sandipan had een halve zogenaamde Sonneborn-Bergerpunt meer en werd daarom officieel de winnaar van het toernooi (net als vorig jaar).

Zonder slag of stoot ging het donderdag niet voor Leenhouts. Hij moest met zwart overuren draaien tegen Shyam. Hij keek lang tegen een nadelige stand aan, maar verdedigde zo hecht en geconcentreerd dat Shyam er niet doorheen kwam.

Na een marathonpartij van 91 zetten en vijfenhalf uur werd de vrede getekend en mocht Leenhouts zich toernooiwinnaar noemen.

Die eer moest hij delen met Chanda Sandipan, tegen wie hij in de zesde ronde remiseerde. Sandipan won donderdag in de slotronde van de Duitser Hausrath en kwam daarmee op zeven punten.

Ondertussen verloor Erwin l’Ami, met wie Leenhouts als koploper de slotdag was ingegaan, van Dimitri Reinderman. Een overwinning op Shyam had Leenhouts daardoor solo de toernooiwinst kunnen opleveren, maar daar had hij eigenlijk geen moment zicht op.

Zijn toernooi was sowieso geslaagd, want behalve de toernooiwinst keerde hij ook huiswaarts met een grootmeesternorm in zijn bagage. Bovendien is hij direct geplaatst voor het Nederlands kampioenschap van 2018. Vanaf zaterdag doet Leenhouts mee aan het Hogeschool Zeeland-toernooi in Vlissingen. 

Eindstand na 9 rondes:

1. Leenhouts (Ned) en Sandipan (Ind) 7 punten

2. l’Ami (Ned), Itturizaga (Ven), Annaberdiev (Tkm), Reinderman (Ned), Gavrilov (Rus) 6,5 punten

3. Shyam (Ind), Schoppen (Ned), Pruijssers (Ned), Ikonnikov (Rus), Elgersma (Ned) 6 punten.