Volledig scherm
Nancy van de Ven. © Herman Heuvink

Kapotte bougie nekt Van de Ven op EK

GDANSK - Een kapotte bougie deed Nancy van de Ven zondag de das om. De Vlissingse motorcrossster had de kans om in Gdansk haar Europese titel met succes te verdedigen. Maar toen kreeg ze pech.

Tijdens de tweede manche van de Motocross of Nations reed Van de Ven op de tweede plaats en hijgde ze leidster Kiara Fontanesi in de nek. Ze voelde dat ze op een zeker moment erlangs zou kunnen glippen. En met een eerste plaats zou ze Europees kampioene worden, net als in 2017… Maar die kans ging voorbij. Haar Yamaha begon namelijk te sputteren. Ze kon nog even doorrijden, maar uiteindelijk hield de machine er helemaal mee op.

,,We zijn toen meteen naar onze bus gegaan”, vertelde vader Giel van de Ven, die onder meer als monteur mee naar wedstrijden gaat. ,,We hebben de motor uit elkaar gehaald en zagen dat één van de bougies oververhit was geraakt. Tja, daar doe je niets aan.”

Van de Ven werd in die tweede heat als elfde geklasseerd. Eerder op de dag was de Walcherse in de eerste manche tweede geworden, in de slipstream van Fontanesi. Die regerend wereldkampioene pakte nu de Europese titel. Naast het individuele klassement won ze met een tweede Italiaanse ook de landenwedstrijd. Hierin eindigden Nancy van de Ven en Shana van der Vlist als derde.

,,Het resultaat is enorm teleurstellend”, zei Giel van de Ven vanuit het noorden van Polen. ,,In beide manches heeft Nancy laten zien dat ze na een minder goede start veel sneller was dan Kiara Fontanesi. Nancy liep elke ronde verder op haar in. In de eerste manche probeerde ze zelfs nog langs de Italiaanse te komen, maar die stuurde toen precies Nancy’s kant op. Daarbij raakte het voorwiel van onze motor beschadigd. In de tweede manche had Nancy ook het gevoel dat een inhaalactie eraan zat te komen. Helaas heeft ze die niet meer kunnen maken.”

Komend weekeinde binden de twee rivales weer de strijd met elkaar aan. Dan is in Assen de vijfde Grand Prix van het jaar. Van de Ven en Fontanesi staan gedeeld tweede in de WK-stand, op 21 punten van de Nieuw-Zeelandse Courtney Duncan. Bij haar ‘thuiswedstrijd’ – op het TT-circuit zullen velen haar aanmoedigen – kan de Zeeuwse het wereldkampioenschap nog wat spannender maken. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement