Goesenaar Joey Grochal (hier rechts in actie) kende geen problemen met Jeroen Hekhuis.
Volledig scherm
Goesenaar Joey Grochal (hier rechts in actie) kende geen problemen met Jeroen Hekhuis. © Roeland Alders

Joey Grochal is weer de beste in het ZeelandSchaakt Kersttoernooi

GOES - Schaker Joey Grochal heeft zijn titel van het ZeelandSchaakt Kersttoernooi met succes verdedigd. De Goese schaker moest zaterdag slechts één nederlaag incasseren. Tweede werd René Tiggelman voor Maxim le Clercq die genoegen moest nemen met een derde plaats.

Waar Grochal voortvarend van start ging, was de concurrentie nog niet helemaal wakker. Hans Groffen was al snel een figurant na wat mindere partijen en ook Tiggelman liep snel averij op. De onderlinge confrontatie tussen hem en Grochal gaven wel wat perspectieven, maar Tiggelman tastte toch mis.

Daarna was Peter van der Borgt met remise nog een lelijke sta-in-de-weg voor de Souburg-speler. Jeroen Hekhuis, clubgenoot van Tiggelman en tevens outsider voor de titel, had zijn dag niet en was dan ook niet bij machte om iets te betekenen voor het algemeen klassement. Uiteindelijk kon hij Grochal ook niet vloeren.

Dat lukte Joey van de Braak in de achtste ronde uiteindelijk wel. Grochal was de ronde ervoor al gewaarschuwd door clubgenoot Louis Nieuwenhuijse, maar kwam toen goed weg. Tegen Van de Braak leek er niets aan de hand. Een foutje in het eindspel werd genadeloos afgestraft door Van de Braak en Grochal was daarmee nog niet zeker van de titel. In de laatste ronde stelde met een moeizame zege op Groffen de titel veilig.

Eindstand

1. Joey Grochal 8,0, 2. René Tiggelman 7,5, 3. Maxim le Clercq 7,0, 4. Louis Nieuwenhuijse, Roeland Alders, Joey van de Braak, David de Feijter, Gayan den Hollander, Alex Jonkheer 6,0, 10. Hans Groffen, Jeroen Hekhuis, Niels de Feijter, Jari Groen 5,5, 14. Peter van der Borgt, Lennard Duynkerke, Albert Vermue, Willem Brouwer, Jo Tholenaar, Joris Verburg, Martin de Bock 5,0, 21. Maarten Westerweele, Jeroen Frijhoff, Johanna Brouwer, Carl Schoor 4,5, 25. Jefta van Steijn, Ron Blok, Giovanni Koolhoven, Phong Nguyen, Norah van Steijn, Brandon Haasbroek, Tiffany Nguyen 4,0, 32. Berk Mustafov, William Duynkerke, Kenny Nguyen 3,5, 35. Paul Greefhorst, Mert Mustafov, Stijl van Stel, Jeremy IJdeman, Jan Engelen 3,0, 40. Jens de Visser, Luuk Mulder 2,5, 42. Allison Huynh, Arkan Mustafov, Lucas Peijen 2,0.

 1. Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug
  PREMIUM

  Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug

  BIGGEKERKE - Henriëtte Swartjes kreeg het volleyballen met de paplepel ingegoten, debuteerde als jeugdspeelster op hoog niveau en speelde in veel uithoeken van het land. De geboren Zoutelandse verhuisde op jonge leeftijd naar Kampen, speelde tijdens haar studietijd in de omgeving van Rotterdam en kwam eenmaal terug op Zeeuwse bodem voor Dynamo’70, Kwiek, VVS’92 en Ardito uit. Na een kwart eeuw volleybal in een standaardteam is het mooi geweest, vindt ze.
 2. ‘Onzichtbare wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  ‘Onzichtba­re wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  GOES - In een tijd waarin geen sportevenementen georganiseerd kunnen worden is creativiteit een groot goed. Apps zoals Strava bieden uitkomst om op afstand ‘onzichtbare wedstrijden’ te creëren. Zo rolde in Zeeland het initiatief ‘Run your own race’ uit de koker van hardloopfanaat en -organisator Jan Roose. Ieder weekend staan er één of twee loopafstanden op het programma. Het openingsweekend leverde direct een officieus Zeeuws record op de vijf kilometer op.