Jesper Jobse (rechts) in actie voor het Nederlands 3x3 basketbalteam.
Volledig scherm
Jesper Jobse (rechts) in actie voor het Nederlands 3x3 basketbalteam. © AFP

Jobse (35) wil Zomerspelen geen obsessie laten worden

AMSTERDAM - Voor Jesper Jobse is het een moeilijke dag. ,,Wat er de laatste tijd gebeurt, kan ik emotioneel maar niet bevatten”, zei de van origine Vlissingse basketballer dinsdag. ,,Dat de Olympische Spelen verplaatst zouden worden, zat er al aan te komen. Ik snap het ook helemaal. We hebben nu een groter doel: de wereldbevolking zo gezond mogelijk houden.”

Jobse is 35 jaar. De international in het 3x3 basketbal wilde graag komende zomer in Tokio zijn carrière afsluiten. Hij had zich met Oranje nog niet geplaatst, maar dat lag wel binnen de mogelijkheden. Op één van de twee kwalificatietoernooien had Nederland een ticket kunnen bemachtigen.

Of hij nu tot 2021 doorgaat, weet hij niet. ,,Ik wil daar niet nu al een uitspraak over doen. Ik heb altijd tegen mezelf gezegd: de Spelen mogen geen obsessie worden. In 2014 zijn we met een mooi project begonnen en we hebben ons steeds verder ontwikkeld. Deelname in Tokio zou een logische volgende stap zijn. Maar als ik nu zeg dat ik nog een jaar doorga, lijkt het wel een obsessie voor me te worden. Dus ik neem nog geen besluit. Aan de andere kant: ik ben nog fit, ik voel me goed en geloof ook dat ik in 2021 nog mee kan komen.”

,,Ik heb in elk geval alle tijd om na te denken”, vervolgt hij met enige ironie. ,,Ons trainingsprogramma ligt stil, net als de activiteiten van mijn eigen stichting. Het is bizar om dit allemaal me te maken.”