Volledig scherm
PREMIUM
Joannathan Duinkerke stopt met koersen. Zijn fiets maakte tot nu toe een groot deel uit van zijn leven. © Johan van der Heijden

Joannathan Duinkerke stopt met fietsen: 'De Giro gaf me een duwtje in de rug’

KAPELLE - Voor Joannathan Duinkerke (30) is februari een bijzondere maand. De Kapelle rijdt zijn laatste koers als G-wielrenner én kan tijdens het Zeeuws Topsportgala – morgen in Goes – voor de achtste keer winnen in zijn categorie. Dat zou een record betekenen. Een interview met de Bekende Zeeuw in zeven delen.

GEEN ZWART GAT

De Sluitingsprijs van 23 februari in Oostmalle wordt de laatste veldrit van Joannathan Duinkerke.

,,Ik heb een jaar geleden al besloten om te gaan stoppen. Er kwam een beetje een sleur in, elk seizoen was min of meer hetzelfde. Toen dacht ik wel: ik heb een te mooie carrière gehad om die van de ene op de andere dag te beëindigen. Dus ik wilde nog één winter draaien.”

,,Al vroeg – ik denk op mijn achttiende – wist ik dat ik na mijn carrière in het wielrennen wilde blijven. Trainer worden, is te moeilijk. Ploegleider zijn ook. Maar mekanieker worden, leek me wel wat. Af en toe ga ik nu ook al met Lindy en Shirin van Anrooij mee naar de cross. Op een gegeven moment kwam Rinus Verboom naar me toe. Hij is van Willebrord Wil Vooruit en zocht een hoofdmekanieker. Toen vielen opeens alle puzzelstukjes in elkaar. Ik zal dus niet in een zwart gat vallen.”

,,Ik ben nu wel al fanatiek aan het hardlopen, maar het echte topsportleven hoeft van mij niet meer. Je bent er toch 24/7 mee bezig. Zelfs op rustdagen denk je: ik mag niet te gek doen, want morgen moet ik weer trainen. Daar heb ik nu niet meer zo de motivatie voor.”

GOUDEN ‘GIRO-DEELNAME’

In 2010 vestigde Joannathan Duinkerke zijn naam toen hij bij het slot van de tweede etappe, die finishte in Middelburg, zo’n 4 kilometer meefietste met de derde waaier. Een filmpje daarvan ging viraal en hij zat de week erna in De Wereld Draait Door.