Jaap (77) uit Goes probeert het onvoorstelbare: 1200 kilometer fietsen in 90 uur, met amper slaap

videoGOES - Hij mag dan enigszins breekbaar ogen, Jaap Bouman is hartstikke taai. De 77-jarige Goesenaar gaat komende week iets onvoorstelbaars doen: 1200 kilometer fietsen in 90 uur. Van Parijs naar Brest – in de punt van Bretagne – en weer terug. ,,Je weet nooit of je het gaat halen”, zegt hij. ,,Maar ik heb goede moed. Mijn voorbereiding was in elk geval beter dan ooit.”

Parijs-Brest-Parijs geldt als de Olympische Spelen voor ‘randonneurs’. Dat zijn fietsers die een sport maken van het afleggen van bijzonder lange afstanden binnen een bepaalde tijd. De Franse tocht (,,Het is geen wedstrijd!”) wordt één keer in de vier jaar verreden. ,,Vanuit Nederland zullen er 110 mensen meedoen, waarvan ik de oudste ben”, vertelt Bouman. ,,In totaal heeft Parijs-Brest-Parijs 7000 deelnemers. Je zult in de eerste nacht een sliert van lichtjes zien, als iedereen nog redelijk dicht bij elkaar zit.”

Jaap Bouman uit Goes gaat zondag als oudste deelnemer uit Nederland van start bij de fietstocht Parijs-Brest-Parijs.
Volledig scherm
Jaap Bouman uit Goes gaat zondag als oudste deelnemer uit Nederland van start bij de fietstocht Parijs-Brest-Parijs. © Johan Van Der Heijden
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement