Volledig scherm
Gata Kamsky. © Lex De Meester

HZ schaaktoernooi krijgt gedroomde winnaar: Gata Kamsky

VLISSINGEN – Gata Kamsky heeft de 23ste editie van het HZ schaaktoernooi gewonnen. De tot Amerikaan genaturaliseerde Rus speelde zaterdag op de slotdag gelijk tegen Nico Zwirs, één van de grote verrassingen deze week. De nummer één van de plaatsingslijst kwam zo uit op 7,5 punten.

Met een overwinning had Loek van Wely, de winnaar van 2016, op gelijke hoogte kunnen komen. Hij had immers voorafgaand aan de negende ronde een halve punt achterstand. Maar ook hij remiseerde al snel, tegen de Indiase Dronavalli Harika.

Vóór het toernooi gaf organisator Hans Groffen aan dat het mooi zou zijn als Gata Kamsky op de erelijst van het zomerse evenement zou komen. Want dat maakt het in de toekomst iets makkelijker om grote namen aan te trekken. Kamsky is namelijk ook een grote naam: in de vorige eeuw was hij een serieuze bedreiger van Anatoli Karpov en Gary Kasparov. Anno 2019 staat hij nog altijd 68ste op de Fide-ranking.

Beste Zeeuw

Joey Grochal uit Goes sloot een verdienstelijk toernooi af met een puntenaantal van 6,5. Hij was daarmee de beste Zeeuw. Op de slotdag pakte hij nog een halfje tegen Arno Bezemer. Koen Leenhouts kwam uit op 6 punten. Hij versloeg de Duitser Max Kramer.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement