Volledig scherm
Joey Grochal en Goes hopen eens een keertje te promoveren. © Lex De Meester

HWP na verrassing vol vertrouwen naar het 'schaakwalhalla'

VLISSINGEN - Zaterdag start het nieuwe seizoen van de landelijke schaakcompetitie. Wat opvalt, is dat het eerste team van Het Witte Paard terugkeert op het hoogste niveau en dat de Nederlandse schaakbond een nieuwe vierde klasse heeft toegevoegd.

Omdat de schakers van HWP vorig jaar achter het net visten om het kampioenschap in de eerste klasse - en daarmee promotie naar het schaakwalhalla misliepen - is het zeer verrassend te noemen dat de club uit Sas van Gent dit seizoen toch op het hoogste niveau acteert. Het Groningse Sissa voelde zich genoodzaakt een stapje terug te doen. HWP, de beste nummer twee in de eerste klasse afgelopen seizoen, promoveerde daardoor alsnog.

In vergelijking met vorig jaar mist HWP de Hongaren Czebe en Varga. Daar tegenover staat de komst van Vyacheslav Ikonnikov. De Rus is een goede vriend van teamleider Hans Groffen en wilde het team graag versterken. Verder verandert er weinig in de opstelling. Teamleider Groffen is positief gestemd en denkt dat handhaving mogelijk is. De eerste tegenstander is Charlois Europoort. Markant detail: in dat team zijn twee oud-HWP’ers actief. Steven Geirnaert en Thibaut Vandenbussche zullen hun oude teamgenoten treffen in deze confrontatie.

Klasse 2C

De schakers van Landau uit Axel maken hun rentree in de tweede klasse. Het Zeeuws-Vlaamse team eindigde vorig jaar tweede in de derde klasse, maar promoveerde toch. Het zal een pittig jaar worden. Dit weekeinde staat meteen een lastige wedstrijd op het programma, tegen De Wijker Toren. Dat team heeft op papier bijna alleen maar sterkere spelers..

Klasse 3F

In de derde klasse komen vijf Zeeuwse teams in actie. Grootste favoriet is HWP 2, dat vorig jaar degradeerde uit de tweede klasse. Met captain Kees Nieuwelink en sterke spelers als Gunther Deleyn en Nele Vanhuyse gaat het Zeeuws-Vlaamse team een gooi doen naar het kampioenschap.

Outsider in deze klasse is Goes. Die ploeg wil dolgraag eens naar de tweede klasse. Joey Grochal is de sterkste schaker in het team, maar ook Jos van der Kaap en Sven Stange hebben een aardig niveau.

Ook Souburg geeft weer acte de present. Waar het team vorig jaar een lastig seizoen had, probeert het dit jaar beter te scoren. Het doel is om dit seizoen uit de buurt van het degradatiespook te blijven.

HWP 3, de kleine broer van HWP 2, heeft als eerste doel ook degradatie voorkomen. Met ervaren krachten als Etienne van Leeuwen, Marc Lacrosse en Chris Ghysels moet dat te halen zijn.

Tot slot Middelburg. De hoofdstedelingen promoveerden uit de inmiddels opgedoekte Zeeuwse hoofdklasse en zijn op papier duidelijk de zwakste ploeg. Het zal een zware opgave worden om niet te degraderen.

Klasse 4F

Nieuw is de vierde klasse. Simpel gezegd is de Zeeuwse hoofdklasse samengevoegd met een aantal Brabantse teams. Voor de Zeeuwen zal het daardoor een zwaarder seizoen worden.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement