Volledig scherm
© Vincent Jannink/ANP

Hoogerland Nederlands kampioen bij beroepsrenners

KERKRADE -Johnny Hoogerland is zondag in Kerkrade Nederlands kampioen wielrennen geworden. De Zeeuwse coureur van Vacansoleil-DCM kwam na ruim 228 kilometer alleen over de finish. Hij mag daardoor met de rood-wit-blauwe kampioenstrui naar de Ronde van Frankrijk. Tom Dumoulin (Argos-Shimano) eindigde als tweede, vlak voor Sebastian Langeveld van Orica-GreenEdge.

De Zeeuw was geëmotioneerd na de finish. Als amateur was hij een veelwinnaar maar bij de profs bleef het vaak bij vergeefse aanvallen. Daarbij had hij veel pech. In februari belandde hij in een Spaans ziekenhuis na een trainingsongeval. Op pas zijn 23e koersdag van dit jaar boekte Hoogerland zijn mooiste overwinning. „Ik besef het nog niet goed”, sprak de 30-jarige Zeeuw toen de tranen waren opgedroogd. „Ik heb niet veel gewonnen maar wel altijd geprobeerd de koers te maken.”

Lieuwe Westra, ploeggenoot van Hoogerland, reed lange tijd (deels) alleen op kop. Nadat de Fries was ingelopen door het werk van de Blanco-ploeg volgde de ene na de andere aanval. Uiteindelijk slaagden drie coureurs erin zich af te scheiden: Hoogerland, Langeveld en Bram Tankink, de enige Blanco-coureur die zich voorin kon handhaven. Zijn ploeggenoten Bauke Mollema en Robert Gesink waren op dat moment al afgestapt. Titelverdediger Niki Terpstra slaagde er niet in het gat naar de koplopers te dichten.
Dat lukte uiteindelijk Dumoulin wel. De Limburger passeerde Tankink en kort voor de streep ook Langeveld. Hoogerland bleef buiten bereik.

Volledig scherm
© Archiefbeeld. EPA