Volledig scherm
Tim Pleijte (rood shirt) kan zijn titel niet verdedigen. Erwin Harmes (zwart) is er zondag wel bij. © Peter Nicolai

Halve Marathon Cadzand-Bad groeit wéér

CADZAND-BAD - Voor het vijfde jaar op rij laat de Midwinter Halve Marathon Cadzand Bad een flinke groei zien. Alleen al 1060 atleten hebben zich vooraf aangemeld – 20 procent meer dan in 2017 – en atletiekvereniging De Wielingen verwacht zondag ook nog een keur aan na-inschrijvingen. ,,Het zou wel eens kunnen dat we voor het eerst meer dan 1000 finishers krijgen”, zei organisator Theo Rabout.

De oud-atleet, die sinds 2014 de kar trekt bij de wedstrijd over 21,1 kilometer, denkt dat de extra toeloop vooral komt door het mooie parkoers. De deelnemers komen langs ’t Zwin, gaan over het strand en trekken door natuurgebied De Zwarte Polder. Ze lopen over asfalt, duinpaden, zand en houten vlonders. Rabout: ,,Lopen is tegenwoordig vooral beleving. Dat krijg je hier volop. Máár het is tegelijkertijd nog wel een echte wedstrijd; deze halve marathon is weer het open Zeeuws kampioenschap.”

De winterse wedstrijd is vooral in trek bij Belgen. Zij zorgen voor zo’n 60 procent van de aanmeldingen. ,,Maar dat betekent dat we toch nog 40 procent uit Zeeland en de rest van het land hebben. Daar ben ik heel blij mee. Er komen nog flink wat atleten van ver weg. Misschien is dat ook wel om dat de mensen waar krijgen voor hun geld: het inschrijfgeld is laag , de route is mooi en met een hele club van vrijwilligers hebben we het hier goed op orde.”

Vanuit Zeeland doet een rijtje mooie namen mee: Erwin Harmes, Erwin Adan, Martijn de Kok, Anjolie Engels-Wisse, Monique Verschuure, Leonie Ton, Monica Sanderse, Mirthe Overkamp en Renate de Reus mee. Tim Pleijte ontbreekt op de halve marathon; de winnaar van de afgelopen vier edities komt terug van een blessure en legt zich in Cadzand-Bad toe op de 5 kilometer. Bij de vrouwen kan Engels-Wisse wel haar titel verdedigen.

Tegenstand komt van onder anderen Rik Wolswinkel (winnaar Kustmarathon 2011) en de Belgen Marc Papanikitas, Benny Fischer, Sanne Swolfs en Benjamin Six.

De start van de 27ste editie van de Midwinter Halve Marathon Cadzand Bad is om 11.30 uur op Boulevard De Wielingen. Na-inschrijven kan nog van 9.00 tot 11.00 uur in sporthal Cadzand-Bad.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement