Volledig scherm
Diabolic en Xapa2 hijsen de spinaker in de CR-klassen © Rudi Wijnacker

Gebrek aan wind uitdaging zeilers Damen Breskens Sailing

BRESKENS - De deelnemende teams aan het Damen Breskens Sailing Weekend troffen het zaterdag.

Alle geplande wedstrijden werden gevaren, hoewel de wind het aardig liet afweten. Ter hoogte van de Sluissche Hompels ging de strijd in de IRC/ORC met name tussen de Coin Coin met schipper Bastiaan de Voogd en de Luctor III met Wouter Hermsen. De Coin Coin finishte als eerste van de dertien deelnemers in IRC1. Binnen IRC2 en 3 deelden Capella, Dunkerque Plaisance en Movie Star de eerste drie posities.

In de CR1-2 klasse ging de strijd tussen Blind Faith en Speed-X die uiteindelijk in het voordeel van Marnix Lippens' Blind Faith werd beslecht. Diabolic met schipper Glenn de Brouwer eindigde ondertussen met vele scheepslengtes voor in de CR3-6 klasse.

,,Het kwam met name op techniek aan vandaag'', zei wedstrijdleider Walther de Block. ,,De stroming en van zuid naar noordoost krimpende zwakke wind daagden zowel de zeilers als de organisatie uit."

Bij vloot B kregen de CR1 tot en met 6 voor beide races te maken met afkorting van de baan in de monding van de Westerschelde. ,,De start vergde tactisch inzicht", stelde wedstrijdleidster Marcol de Klerk. Bij de tweede wedstrijd werd het tussen O'Neill en NRJ Ball nog spannend. O'Neill 3 won uiteindelijk door een tactische zet.

Voor zondag worden soortgelijke omstandigheden verwacht. Indien dit toch anders uitpakt, zijn in de eerste twee dagen sowieso genoeg wedstrijden gezeild in de IRC/ORC-klassen om mee te dingen naar het Nederlands kampioenschap.

stroming en van zuid naar noordoost krimpende zwakke wind daagde zowel de zeilers als de organisatie uit. Het wedstrijdveld van vloot A is tussen de wedstrijden door negentig graden gedraaid. Hard werken voor de vier boeienboten om de baan te verleggen. Aan het einde van de eerste race viel de wind weg waardoor sommigen zich op het behalen van de finishlijn verkeken met punten voor de één en verlies voor de ander tot resultaat."

In vloot B kregen de CR1 tot en met 6 voor beide races te maken met afkorting van de baan in de monding van de Westerschelde. "De voorstroomse start vergde eveneens tactisch inzicht" aldus wedstrijdleidster Marcol de Klerk. "Kort onder de plaat of midden in het vaarwater? Bij de tweede wedstrijd werd het tussen O'Neill en NRJ Ball nog spannend in de continue strijd om als eerste bij de finishlijn te zijn. O'Neill 3 won uiteindelijk door een tactische zet.

Voor zondag worden soortgelijke omstandigheden verwacht. Indien dit toch anders uitpakt, zijn in de eerste twee dagen sowieso genoeg wedstrijden gezeild in de IRC/ORC-klassen om mee te dingen naar het Nederlands Kampioenschap.

Volledig scherm
© Rudi Wijnacker