Volledig scherm
PREMIUM
Jan Kole is bezig met het solderen van een fietsframe in zijn werkplaats. © Boaz Timmermans

Framebouwer Kole is na tropenjaren in China terug in zijn vertrouwde Zeeland

HEIKANT - Je moet het maar net weten. Aan de rand van Heikant, in een doodlopend straatje, zit een fabriek dat authentieke frames voor fietsen produceert. Bouwer Jan Kole, oud-profwielrenner, is daar vorig jaar na een lang verblijf in China neergestreken. Nergens aan de weg en nergens op het pand is de naam ‘Colossi’ te vinden. ,,Daar zijn we nog niet aan toe gekomen”, geeft hij toe. ,,We zijn hier nog een beetje aan het opstarten.”

Kole (65) toont de ruimte waar de frames met de hand gefabriceerd worden. Waar buizen, hoofdzakelijk van staal en aluminium, aan elkaar gelast worden. Hij werkt er alleen samen met zijn Chinese vrouw Livia, al huurt hij ook nog wel eens iemand in voor specifieke klussen. Zijn zoon Sander zit nog in China, in de buurt van de grote stad Shenzhen. ,,Hij houdt daar zicht op de productie, hij kan zich daar nog goed redden. Volgend jaar komt hij ook terug naar Nederland. Ik word ook een jaartje ouder. Dan kan hij het hier een beetje overnemen.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Mark Boot rijdt Strandcross op karakter
    PREMIUM

    Mark Boot rijdt Strand­cross op karakter

    VLISSINGEN - Ronkende motoren, opstuivend zand en een nazomers zonnetje kregen de duizenden toeschouwers gisteren voorgeschoteld tijdens de Strandcross, het jaarlijkse motorsportevenement aan de Walcherse kust. ,,Zelfs als je niks van crossen weet, zie je hoe zwaar dit is”, stelde Mark Boot na afloop. Hij verwees onder meer naar het ‘mulle zand’. ,,Als je elk weekend rijdt, ben je fit genoeg. Voor amateurs is dit echt ontzettend zwaar.”