Volledig scherm
PREMIUM
Jan Kole is bezig met het solderen van een fietsframe in zijn werkplaats. © Boaz Timmermans

Framebouwer Kole is na tropenjaren in China terug in zijn vertrouwde Zeeland

HEIKANT - Je moet het maar net weten. Aan de rand van Heikant, in een doodlopend straatje, zit een fabriek dat authentieke frames voor fietsen produceert. Bouwer Jan Kole, oud-profwielrenner, is daar vorig jaar na een lang verblijf in China neergestreken. Nergens aan de weg en nergens op het pand is de naam ‘Colossi’ te vinden. ,,Daar zijn we nog niet aan toe gekomen”, geeft hij toe. ,,We zijn hier nog een beetje aan het opstarten.”

Kole (65) toont de ruimte waar de frames met de hand gefabriceerd worden. Waar buizen, hoofdzakelijk van staal en aluminium, aan elkaar gelast worden. Hij werkt er alleen samen met zijn Chinese vrouw Livia, al huurt hij ook nog wel eens iemand in voor specifieke klussen. Zijn zoon Sander zit nog in China, in de buurt van de grote stad Shenzhen. ,,Hij houdt daar zicht op de productie, hij kan zich daar nog goed redden. Volgend jaar komt hij ook terug naar Nederland. Ik word ook een jaartje ouder. Dan kan hij het hier een beetje overnemen.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Marco Minnaard stopt: ‘Tijd om andere ambities waar te gaan maken’
    PREMIUM

    Marco Minnaard stopt: ‘Tijd om andere ambities waar te gaan maken’

    WEMELDINGE - Een opmerkelijke wending in de wielercarrière van Marco Minnaard. Kort nadat hij voor het eerst in drie jaar tijd niet als renner bij de Tour de France aanwezig is, heeft hij besloten om eind dit seizoen zijn wielerloopbaan te beëindigen. De 30-jarige renner van Wanty-Groupe Gobert gaat zich op zijn maatschappelijke carrière richten. ,,Het is altijd mijn doel geweest om het familiebedrijf van mijn ouders voort te zetten en dat zal ik vanaf volgend jaar proberen te doen”, liet hij dinsdag weten in een statement.