Volledig scherm
Dylan Groenewegen sprint tijdens een eerdere editie van de ZLM Tour naar de etappezege. © Cor Vos

Eerste rit in lijn ZLM Tour finisht in Heinkenszand

HEINKENSZAND - De wielerkaravaan heeft Zeeland na de Scheldeprijs nog maar net verlaten als de Zeeuwse wielerfans zich alweer kunnen verheugen op een volgend wielerevenement. Eerder was al bekendgemaakt dat de proloog van de ZLM Tour op 19 juni zou plaatsvinden in Yerseke, maar daags nadien zal ook de eerste rit in lijn finishen in Heinkenszand. ,,Als sportgemeente zijn we erg blij met deze aankomst”, meldt wethouder Marga van de Plasse van de gemeente Borsele.

Daags na de proloog in Yerseke vertrekt het profpeloton vanuit het Belgische Bredene, waarna het koers zet richting Zeeland. De renners zullen om en nabij de 100 kilometer afleggen in Zeeland, waardoor de eerste rit in lijn dus voor het merendeel op Zeeuws grondgebied plaatsvindt. ,,Het is voor onze omgeving de uitgelezen mogelijkheid om aan een groot publiek te laten zien dat het hier goed recreëren en dus fietsen is”, meent wethouder Marga van de Plasse van de gemeente Borsele.

Lange tijd was Zierikzee in de race als aankomstplaats, maar 20 juni valt op een Duitse feestdag. Bovendien zou het dan weekmarkt op de beoogde finishlocatie het Havenplein zijn, waardoor Zierikzee zich alsnog heeft afgemeld. Heinkenszand is daarvoor in de plaats gekomen.

De wedstrijd staat na een tussenjaar terug op de kalender en vindt van 19 t/m 23 juni plaats. De etappekoers leent zich traditiegetrouw voor de sprinters. ,,De ZLM Tour is de ideale voorbereidingskoers voor dergelijke renners”, meent Cees Priem van het organiserende Libéma Profcycling. ,,Ons etappeschema bestaat daarom opnieuw uit verschillende ritten, die kansen bieden voor sprinters. We willen van deze vernieuwde ZLM Tour een topevenement maken, waarbij wielerliefhebbers een groot aantal toprenners, die gaan deelnemen aan de Tour de France, in Nederland van dichtbij kunnen bewonderen.”

Brabant en Limburg

Na de twee ritten in Zeeland trekt het wielerpeloton naar het Brabantse land en Limburg. Zo rijden de renners op 21 juni van Etten-Leur naar Buchten en daags nadien van Buchten naar Landgraaf. De slotetappe zal op 23 juni opnieuw in Brabant plaatsvinden, maar de start- en finishplaats zijn vooralsnog onbekend.

De laatste eindwinnaar was de Portugees José Gonçalves, wiens ploeg Katusha-Alpecin opnieuw aan het vertrek zal staan. Ook Wanty-Groupe Gobert en Roompot-Charles zijn aanwezig en zouden in de persoon van Marco Minnaard en Nick van der Lijke voor de Zeeuwse inbreng kunnen zorgen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Eddy Bosschaert stopt er mee: ‘Een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht’
    PREMIUM

    Eddy Bosschaert stopt er mee: ‘Een vermeden gevecht is een gewonnen gevecht’

    STEKENE - Vijfenveertig jaar lang stak Eddy Bosschaert zijn ziel en zaligheid in shotokan karateclub Hulst. De in het Belgische Stekene woonachtige karateleraar was bij de oprichting van de club betrokken, was een liefhebber van vooral een goede techniek en promoveerde tot de zesde dan. Bosschaert deed in de beste jaren van de club met zijn team mee op het één-na-hoogste niveau. De tand des tijds heeft het op 73-jarige leeftijd van hem gewonnen. Het lichaam wil niet meer, een afscheid als erelid is het gevolg.