Volledig scherm
Dylan Groenewegen sprint tijdens een eerdere editie van de ZLM Tour naar de etappezege. © Cor Vos

Eerste rit in lijn ZLM Tour finisht in Heinkenszand

HEINKENSZAND - De wielerkaravaan heeft Zeeland na de Scheldeprijs nog maar net verlaten als de Zeeuwse wielerfans zich alweer kunnen verheugen op een volgend wielerevenement. Eerder was al bekendgemaakt dat de proloog van de ZLM Tour op 19 juni zou plaatsvinden in Yerseke, maar daags nadien zal ook de eerste rit in lijn finishen in Heinkenszand. ,,Als sportgemeente zijn we erg blij met deze aankomst”, meldt wethouder Marga van de Plasse van de gemeente Borsele.

Daags na de proloog in Yerseke vertrekt het profpeloton vanuit het Belgische Bredene, waarna het koers zet richting Zeeland. De renners zullen om en nabij de 100 kilometer afleggen in Zeeland, waardoor de eerste rit in lijn dus voor het merendeel op Zeeuws grondgebied plaatsvindt. ,,Het is voor onze omgeving de uitgelezen mogelijkheid om aan een groot publiek te laten zien dat het hier goed recreëren en dus fietsen is”, meent wethouder Marga van de Plasse van de gemeente Borsele.

Lange tijd was Zierikzee in de race als aankomstplaats, maar 20 juni valt op een Duitse feestdag. Bovendien zou het dan weekmarkt op de beoogde finishlocatie het Havenplein zijn, waardoor Zierikzee zich alsnog heeft afgemeld. Heinkenszand is daarvoor in de plaats gekomen.

De wedstrijd staat na een tussenjaar terug op de kalender en vindt van 19 t/m 23 juni plaats. De etappekoers leent zich traditiegetrouw voor de sprinters. ,,De ZLM Tour is de ideale voorbereidingskoers voor dergelijke renners”, meent Cees Priem van het organiserende Libéma Profcycling. ,,Ons etappeschema bestaat daarom opnieuw uit verschillende ritten, die kansen bieden voor sprinters. We willen van deze vernieuwde ZLM Tour een topevenement maken, waarbij wielerliefhebbers een groot aantal toprenners, die gaan deelnemen aan de Tour de France, in Nederland van dichtbij kunnen bewonderen.”

Brabant en Limburg

Na de twee ritten in Zeeland trekt het wielerpeloton naar het Brabantse land en Limburg. Zo rijden de renners op 21 juni van Etten-Leur naar Buchten en daags nadien van Buchten naar Landgraaf. De slotetappe zal op 23 juni opnieuw in Brabant plaatsvinden, maar de start- en finishplaats zijn vooralsnog onbekend.

De laatste eindwinnaar was de Portugees José Gonçalves, wiens ploeg Katusha-Alpecin opnieuw aan het vertrek zal staan. Ook Wanty-Groupe Gobert en Roompot-Charles zijn aanwezig en zouden in de persoon van Marco Minnaard en Nick van der Lijke voor de Zeeuwse inbreng kunnen zorgen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Quinn Simmons slaat weer toe in Junioren Driedaagse

  Quinn Simmons slaat weer toe in Junioren Driedaagse

  AXEL – De Amerikaan Quinn Simmons heeft na de eerste rit ook de tweede etappe van de Spie Internationale Junioren Driedaagse gewonnen. De 18-jarige renner, die vrijdag zijn landgenoot Magnus Sheffield nog nipt versloeg in een millimetersprint, was zaterdag de snelste tijdens de tijdrit. Hij legde de 12,2 kilometer lange etappe in 15 minuten en twee seconden af en was daarmee ruim twaalf seconden sneller dan de Nederlander Hidde van Veenendaal.
 2. Broer en zus Hollemans kunnen dit weekeinde allebei (weer) geschiedenis schrijven met hun club
  PREMIUM

  Broer en zus Hollemans kunnen dit weekeinde allebei (weer) geschiede­nis schrijven met hun club

  SEROOSKERKE - Ruben Hollemans, de verdediger van voetbalvereniging Goes, staat vanmiddag langs de lijn bij de korfbalderby Ondo-Tjoba. Om zijn zus Hanne aan te moedigen, die kampioen wordt in de eerste klasse. Morgen is het andersom. Dan gaat zíj naar Goes-OSS’20 om hém de periodetitel te zien pakken in de derde divisie. ,,Voor ons beiden én voor de twee clubs worden het unieke gebeurtenissen”, stelt Ruben, die zeer zelfverzekerd is en meent dat het op beide sportvelden niet meer mis kan gaan.