Burgemeester Koos Schouwenaar en de weduwe van Wouter Weylandt legden in 2012 een krans bij de onthulde plaquette.
Volledig scherm
PREMIUM
Burgemeester Koos Schouwenaar en de weduwe van Wouter Weylandt legden in 2012 een krans bij de onthulde plaquette. © ANP

Dit is een weekeinde om terug te denken aan Wouter Weylandt

MIDDELBURG - Zondag exact tien jaar geleden won Wouter Weylandt de Giro-etappe die in Middelburg finishte. En zaterdag precies negen jaar geleden verongelukte de Belg ten oosten van Genua, in wat ook de derde etappe van een Ronde van Italië was. Het roze volksfeest van 2010 kreeg daarmee met terugwerkende kracht nog een zwarte rand.

De 10de mei van 2010 was voor Zeeland een hoogtijdag. Dat de Giro langskwam, werd uitbundig gevierd. De PZC kwam die dag met een geheel roze editie, als ware het de Gazetto dello Sport. Op het Middelburgse Damplein was de Scala van Milaan nagebouwd, in het Prins Hendrikdok lagen Venetiaanse gondels en de fontein op de Balans bruiste roze water. Dat de zon uitbundig scheen en de wind voor een zware strijd zorgde, maakte dat de dag voor de tienduizenden toeschouwers nog meer glans kreeg.

Wouter Weylandt won de massaspurt. Hij was één van de sprinters die de ‘Slag bij Vlissingen’ goed doorstonden, op de boulevards, zo’n 10 kilometer voor de meet, was het peloton in brokken uiteengevallen en verloor onder anderen klassementsleider Cadel Evans de aansluiting. De 25-jarige Weylandt positioneerde zich uiteindelijk in de bochtige straten van Middelburg goed, waarna hij mannen als Graeme Brown, Danilo Hondo en Andre Greipel klopte. De Zeeuwse etappe kreeg zo een niet al te bekende winnaar, die bij zijn ploeg Quick Step al op een zijspoor beland was omdat hij veel te weinig van zijn kunnen liet zien.

  1. Ocean Races Academy wordt na zes jaar al als instituut gezien
    PREMIUM

    Ocean Races Academy wordt na zes jaar al als instituut gezien

    NIEUWVLIET - De Ocean Races Academy, de vanuit Breskens en Nieuwvliet opererende opleiding voor oceaanzeilers, heeft nu ook even de wind tegen. Normaliter waren de leerlingen vol in voorbereiding op de Veronica Race, een roemruchte wedstrijd op de Noordzee. Maar door de coronacrisis mag er nu niet met groot materieel gevaren worden en dus gaat de 50ste editie van half juni niet door. ,,Dat betekent echter niet dat alles bij ons nu stil ligt”, zegt Hans Bouscholte, één van de drijvende krachten bij de academie. ,,Ook nu zijn we op het water te vinden, maar dan in kleinere boten.”