Volledig scherm
PREMIUM
Fabio Jakobsen (links, blauw) won de Scheldeprijs vorig jaar. © BELGA

De Scheldeprijs moet weer een échte sprintkoers worden

TERNEUZEN – Jarenlang werd de Scheldeprijs gekscherend in de volksmond het wereldkampioenschap voor sprinters genoemd. Sinds de wedstrijd van start gaat in Terneuzen is dat beeld wat veranderd. De organisatie wil echter terug naar een pure machtsstrijd tussen de snelste mannen op twee wielen. ,,Het is de bedoeling dat de koers weer aantrekkelijker wordt voor sprinters”, klinkt het uit de mond van wedstrijdvoorzitter Jack Vissers.

Tweemaal eerder startte de Scheldeprijs in Terneuzen en twee keer ging de Nederlander Fabio Jakobsen met de zege aan de haal. Zijn eerste overwinning behaalde hij als neoprof en was voor de meeste liefhebbers onverwachts, maar met een tweede zege bewees hij de criticasters ongelijk. Inmiddels heeft Jakobsen in zijn prille carrière al veertien overwinningen geboekt, waaronder het Nederlands kampioenschap op de weg en twee ritten in de Vuelta.

Wat dat betreft heeft de organisatie van de Scheldeprijs dus weinig reden tot klagen. Toch heeft de wedstrijdleiding opnieuw uitgetekend om weer meer internationale sprinttoppers te trekken. ,,Als wielerliefhebber is het natuurlijk schitterend om te zien dat het vanaf kilometer één koers is, maar ik begrijp wel waarom de organisatie voor deze parcourswijziging heeft gekozen”, meent sportwethouder Jack Begijn.