Volledig scherm
Vier oud-winnaars van de Omloop van de Braakman (van links naar rechts): Charles de Smit, Toine van den Bunder, Edward Farenhout en Maarten den Bakker.foto Wim Kooyman ;Vier oud-winnaars van de Omloop van de Braakman (van links naar rechts): Charles de Smit, Toine van den Bunder, Edward Farenhout en Maarten den Bakker.foto Wim Kooyman

De Braakman is een monument

PHILIPPINE - Aan een tafeltje in de zaal, tijdens de receptie van de Omloop van de Braakman, troffen vier oud-winnaars elkaar en ging het vooral over vroeger. Maarten den Bakker schudde de hand van Toine van den Bunder en zei: "Ik heb veel over je gehoord van Herman Braun, de mecanicien en framebouwer. Jij was toch de beroemde Schicht van IJzendijke hè?"


Charles de Smit schoof aan en vertelde: "Ik heb maar twee keer in de Braakman gereden, één keer gewonnen en één keer gevallen. " Daarna stapte hij over naar de profs, maar een jaar later was zijn carrière al voorbij. "Er was iets mis met mijn bloeddruk, waardoor het beter was om te stoppen." Toine van den Bunder: ,,Ik stapte vorig jaar voor het eerst na heel veel jaren weer op de fiets, omdat ik Ride for the Roses mee wilde rijden. Die dag ging het allemaal goed, maar een dag later, toen ik in Limburg weer een rondje ging doen, kwam ik geen meter meer vooruit. Het bleek dat ik een bloeddruk van 220 had…"

Charles de Smit won de tweede Omloop van de Braakman in 1971. Toine van den Bunder won er drie: in 1975, 1976 en 1978. Drie keer kwam hij alleen aan. "Ik kon niet sprinten, omdat ik eigenlijk te weinig gewicht had, maar heb wel eens 38 koersen in één jaar gewonnen met een solo." Maarten den Bakker won in 1989 ook na een solo. Op acht kilometer voor de streep reed hij weg uit een groepje. "Voor mij is de Braakman nog altijd een monument", zei de oud-profrenner van Rabobank. "Het is een stap geweest op weg naar mijn profcarrière, want als je hier kunt winnen, weten ploegleiders dat je karakter hebt."

"De Braakman is een koers met een geweldige erelijst", keek de Terneuzense burgemeester Jan Lonink terug op veertig jaar wielersport in Philippine. "Ik heb het eens nagegaan: Jan Raas, Cees Priem en Kees Bal hebben hier gereden, maar niet eens gewonnen. Dat wil toch wat zeggen." Tijdens de receptie werden de organisatoren in het zonnetje gezet. Johnny Spuesens, voorzitter en boegbeeld, liet het hele bestuur en de vroegere organisatoren meedelen in de hulde.

De wedstrijd, die op zaterdag 4 april voor de veertigste keer wordt gereden, blijft deel uitmaken van de clubcompetitie. Spuesens vindt niet dat de koers naar een hoger plan kan groeien. "We zouden het organisatorisch aankunnen, maar financieel is het een ander verhaal."