Davy Scheffers in 2018 bij het Grevelingenmeer, waar hij het evenement Dam-X won.
Volledig scherm
PREMIUM
Davy Scheffers in 2018 bij het Grevelingenmeer, waar hij het evenement Dam-X won. © Marieke Mandemaker

‘Corona? Het lijkt of het hier niet meer speelt’

PHAN RANG-THÁP CHÀM - Davy Scheffers is nog één van de weinige toeristen in Vietnam. De 28-jarige Zierikzeeënaar reisde eind januari naar surfhotspot Phan Rang-Tháp Chàm, waar hij twee maanden dacht te gaan trainen. Nu zit hij er nog steeds. ,,Ik heb onlangs mijn visum maar verlengd tot augustus”, vertelt hij vanuit zijn appartement. ,,Er gaan nog steeds geen vluchten naar Europa. Kans op repatriëring zie ik voorlopig niet.”

Natuurlijk zou Scheffers wel weer terug willen naar Zeeland. Om zijn familie te zien. Maar hij realiseert zich dat hij in Vietnam nog zo slecht niet zit. In het communistische, Oost-Aziatische land hebben ze het coronavirus bijzonder goed onder controle, afgaande op de officiële cijfers. De Wereld­gezondheidsorganisatie spreekt van iets meer dan 300 besmettingen en 0 (!) doden, terwijl het buurland van China liefst 96 miljoen inwoners heeft. In de regio waar de windsurfer zit, zijn nog niet eens 10 coronagevallen gemeld. Van druk op de gezondheidszorg is dus geen enkele sprake.

  1. Ocean Races Academy wordt na zes jaar al als instituut gezien
    PREMIUM

    Ocean Races Academy wordt na zes jaar al als instituut gezien

    NIEUWVLIET - De Ocean Races Academy, de vanuit Breskens en Nieuwvliet opererende opleiding voor oceaanzeilers, heeft nu ook even de wind tegen. Normaliter waren de leerlingen vol in voorbereiding op de Veronica Race, een roemruchte wedstrijd op de Noordzee. Maar door de coronacrisis mag er nu niet met groot materieel gevaren worden en dus gaat de 50ste editie van half juni niet door. ,,Dat betekent echter niet dat alles bij ons nu stil ligt”, zegt Hans Bouscholte, één van de drijvende krachten bij de academie. ,,Ook nu zijn we op het water te vinden, maar dan in kleinere boten.”