Volledig scherm
Bibiane Schoofs en Sven Vermeulen © Lex de Meester

Coach Sven Vermeulen kwam voor Bibiane Schoofs op het juiste moment

VLISSINGEN - Sven Vermeulen is voor tennisster Bibiane Schoofs de juiste man op het juiste moment. De Vlissinger is sinds medio 2016 haar coach. Sindsdien heeft de speelster uit Ede al sprongen voorwaarts gemaakt.

Het jaar 2016 was voor Schoofs een periode van uitersten. Privéproblemen hadden hun weerslag op de tennisbaan. Juist in die periode maakte ze nader kennis met Vermeulen: een docent economie, die tevens lijn- en scheidsrechter was. Hij liet zich in 2016 'omscholen' tot tenniscoach.

Geen windeieren

Vooralsnog levert het de tennisster geen windeieren op, met als hoogtepunt de vette hoofdprijs op het NK Masters. Begin februari stond ze nog in de finale van het ITF-toernooi in Glasgow. Een finale, die ze overigens had moeten winnen.

De dag dat Vermeulen en Schoofs elkaar troffen, staat de coach nog helder voor de geest. ,,Ik was vaker scheidsrechter bij wedstrijden van haar", steekt hij van wal. ,,Het was in de zomer. En ik kon aan haar hele houding zien dat er wat aan de hand was. Het ontbrak haar aan routine, tactiek. Er was iets. Op een gegeven moment vroeg ze een medische time-out aan. Ik kon zien dat ze niet geblesseerd was. Ze was emotioneel, had het heel zwaar. Ik heb op de baan geïnformeerd was er was, maar ze liet niet veel los."

,,Ze gaf de partij uiteindelijk op. Zelf kreeg ik een negatieve beoordeling, omdat ik de baan op was gegaan. Maar dat vond ik op dat moment helemaal niet zo erg. Ik was toch al van plan om te stoppen met arbitreren, om over te stappen op coaching."

Gepraat

De eerste contouren van een nieuwe samenwerking waren niettemin zichtbaar. Vermeulen zocht contact. ,,Ik was niet op de hoogte van haar privéproblemen (een echtscheiding). Dat kwam later ter sprake. We hebben de eerste periode alleen maar gepraat. Ik was in die tijd een soort uitlaatklep. Logisch ook, want ze moest wel een en ander verwerken."

,,Ze heeft ook wel een goed team van fysieke trainers. In Rudi Visser heeft ze een prima trainer, die haar op technisch vlak bijstaat. Tom Leenders is haar krachttrainer. Op technisch en fysiek vlak hoef ik haar niet zo veel te leren. Het was vooral het mentale waaraan ze moest werken. Samen bepalen we hoe haar agenda eruit ziet. Alles heel gedoseerd."

Kentering

Schoofs en Vermeulen gingen vorig jaar zomer de samenwerking aan. De eerste drie maanden vormden een soort 'try-out'. Maar er was zichtbaar een kentering zichtbaar bij de tennisster. Langzaam bracht de Walchenaar haar weer op de juiste sportieve weg.

Plezier

Op het NK stond er een andere Schoofs op de baan dan in de zomer daarvoor. Het plezier was zichtbaar weer aanwezig. ,,Leuk dat je dat zegt”, zegt Vermeulen. ,,Daar stond inderdaad een vrouw op de baan met een doel en een onvoorstelbare wilskracht. In die periode hebben we ook onze doelen voor de toekomst vastgesteld. Het leuke is dat Bibiane en ik op veel vlakken op één lijn zitten en dat is heel belangrijk."

Schoofs is intussen 29 jaar oud. De advocaat van de duivel zou stellen dat dat een redelijk gezegende leeftijd is voor een tennisster. ,,Over haar leeftijd maak ik me helemaal geen zorgen", stelt Vermeulen. ,,Zoals 'Bibi' nu op de baan staat, heeft ze meer weg van een twintigjarige. Ze is superfit. Ze had in het verleden vaak blessures, dat klopt. Dat heeft vaak wel een oorzaak. Ik had daar zo mijn theorieën over, maar daar was ze het dan niet zo mee eens. Inmiddels zitten we ook wat dat betreft op één lijn."

US Open

In het nog prille jaar 2017 heeft Schoofs dus al een finale op haar cv staan. Daar blijft het niet bij, als het aan Vermeulen ligt. De lat leggen de twee bij de US Open, eind augustus. ,,We zitten op schema", rekent Vermeulen uit. ,,Ze is na Glasgow weer enkeke plaatsen gestegen. Een plek binnen de top 400 ligt in het verschiet. Ze heeft niet veel te verdedigen, dus kan ze de komende maanden alleen maar stijgen. En dan? Tsja, dat ligt nog helemaal open."

,,Ik prijs mij gelukkig dat mijn thuissituatie het toelaat dat ik dit kan doen. Vergeet niet, als docent maak ik lange dagen. En dan doe ik dit er ook nog bij. Ik ben veel van huis, kan ik je vertellen. Mijn vrouw heeft alle begrip voor mijn situatie, hoewel het af en toe hollen, vliegen en stilstaan is."

Toekomstmuziek

,,Het zou kunnen dat ik fulltime aan de slag ga met Bibiane en afscheid neem van het lerarenvak. Dat is toekomstmuziek. Tennis is een onzeker bestaan qua vastigheid, in tegenstelling tot mijn huidige beroep."