Volledig scherm
PREMIUM
Brian van Goethem. © Photo News

Brian van Goethem weet dat hij een volwaardige knecht kan zijn bij Lotto-Soudal

PHILIPPINE - Nu Brian van Goethem bij Lotto-Soudal zit, heeft hij het gevoel dat hij voor het eerst echt prof is. De 27-jarige wielrenner uit Philippine weet dat dat niet helemaal eerlijk is naar Team Roompot, waarbij hij de voorgaande vier seizoenen koerste. Toch snappen ze wel wat hij bedoelt, verwacht hij. ,,Ik ben blij met de kansen die ik van Roompot gekregen heb, maar ze hadden niet de mogelijkheden om mij de begeleiding te geven die ik nu wel krijg.”

Roompot is een ProContinentale wielerploeg, Lotto-Soudal heeft een WorldTour-licentie. Van Goethem, die nieuw is bij de Belgische equipe, vermoedt dat het budget er drie à vier keer zo hoog is. Hij heeft daardoor nu een veel groter team van specialisten om zich heen. ,,Als je ziet wat voor mensen nu met me meekijken: trainers, dokters, fysiotherapeuten, een osteopaat, een diëtiste… Dat heb ik niet eerder gehad. En ze communiceren ook nog allemaal met elkaar. Heb je last van je rug en ben je even bij de osteopaat geweest, dan weet de dokter het een halfuur later ook. Bij Roompot hadden ze niet de financiën om zo’n omgeving voor je te creëren. Daar moest je veel zelf uitzoeken.”

Dát is overigens wel goed geweest voor Van Goethem, vindt hij. ,,Dat ik eerst bij Metec en Roompot zat, heeft me gesterkt en verstandiger gemaakt.” Het is ook een bewuste keuze geweest om er eerst nog een studie naast te volgen. ,,Ik had niet op mijn achttiende of negentiende al de stap naar de profs kunnen maken.” Pas na het afronden van een HBO-opleiding richtte de Zeeuws-Vlaming zich volledig op het wielrennen. En in de avonturiersploeg van Roompot ontwikkelde hij zich vervolgens tot smaakmaker in de eendagskoersen; het meezitten in vroege vluchten verhief hij tot kunst en zo kreeg hij de bijnaam ‘Breakaway Brian’.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement