De start van de eerste Bosbokkentrail.
Volledig scherm
De start van de eerste Bosbokkentrail. © Marieke Mandemaker

Bosbokkentrail blijkt succes, winst voor Blommaert en Ton

BURGH-HAAMSTEDE - Met 350 deelnemers was de organisatie van de nieuwe Bosbokkentrail, een zondagse wedstrijd op de Kop van Schouwen, meer dan tevreden. Een tweede editie kan haast niet uitblijven.

Leonie Ton was op de afstand van 30 kilometer een klasse apart bij de vrouwen. De atlete uit Wissenkerke won ruimschoots in 2.33.55 uur, nadat ze zaterdag al de marathon van Aalter had gewonnen in 3.08.23. Het was een ,,leuk trainingsweekend” vond Ton, die half mei naar Hongarije gaat voor een ultraloop van 221 kilometer rond het Balatonmeer. Die afstand is net iets korter dan die van de Spartathlon (246 km) van vorig jaar september. 

,,Op het strand lag er flink wat mul zand, maar gelukkig hadden we wind mee", vertelde Ton. ,,Met tegenwind duin op kwam je bijna niet vooruit.” Twintig minuten na Ton finishte een oud-winnares van de Kustmarathon, Martine Lust, in 2.54.39. Margot Thuy werd derde.

Bij de mannen had Jeroen Bergmans lang de leiding, maar hij werd op de voet gevolgd door Middelburger Martijn Blommaert. Die nam in de tweede helft van de koers de leiding over en hield die vast tot het einde. Hij finishte in Burgh-Haamstede in 2.14.57. Bergmans hield de schade beperkt tot 2.16.42. René Kuys noteerde met 2.17.23 de derde tijd.

Pleijte

De ‘korte’ trail over 15 kilometer werd gedicteerd door Tim Pleijte en Yunis Stitan. De eerste heeft natuurlijk een enorme ervaring in trails in binnen- en buitenland. De Vlissinger bleef als enige deelnemer net onder het uur: 59.49. Het was een goede training voor de atleet die volgende week naar het NK cross gaat in de Noord-Oostpolder. 

Nummer twee Stitan kreeg uiteindelijk 40 seconden aan zijn broek. Emma van Mourik, de schoonzus van Stitan, pakte verrassend de zege bij de vrouwen. Gehaast door haar vader Piet finishte in 1.19.30. Renate Pleijte leek op de zege af te stevenen en had half koers een flinke voorsprong, maar moest in het tweede deel flink wat inleveren. Ze kwam uit op 1.31.20. 

 1. Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’
  PREMIUM
  reportage

  Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’

  ARNEMUIDEN - Nergens is waarschijnlijk de ‘korvendichtheid’ zo groot als in Arnemuiden. Maak je een ronde door het Walcherse dorp, dan zie je overal knalgele manden boven de schuttingen uitsteken. Nu er vanwege het coronavirus niet in clubverband gesport mag worden, biedt dat uitkomst voor veel leden van TOP. Maar daarmee is ook meteen het enige positieve genoemd. De club krijgt - net als alle andere - een grote klap te verwerken.
 2. Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug
  PREMIUM

  Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug

  BIGGEKERKE - Henriëtte Swartjes kreeg het volleyballen met de paplepel ingegoten, debuteerde als jeugdspeelster op hoog niveau en speelde in veel uithoeken van het land. De geboren Zoutelandse verhuisde op jonge leeftijd naar Kampen, speelde tijdens haar studietijd in de omgeving van Rotterdam en kwam eenmaal terug op Zeeuwse bodem voor Dynamo’70, Kwiek, VVS’92 en Ardito uit. Na een kwart eeuw volleybal in een standaardteam is het mooi geweest, vindt ze.
 3. ‘Onzichtbare wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  ‘Onzichtba­re wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  GOES - In een tijd waarin geen sportevenementen georganiseerd kunnen worden is creativiteit een groot goed. Apps zoals Strava bieden uitkomst om op afstand ‘onzichtbare wedstrijden’ te creëren. Zo rolde in Zeeland het initiatief ‘Run your own race’ uit de koker van hardloopfanaat en -organisator Jan Roose. Ieder weekend staan er één of twee loopafstanden op het programma. Het openingsweekend leverde direct een officieus Zeeuws record op de vijf kilometer op.