Joost Thoonen, hier nog actief als scheidsrechter, geeft online bootcamplessen.
Volledig scherm
Joost Thoonen, hier nog actief als scheidsrechter, geeft online bootcamplessen. © PZCsportredactie

Bootcampinstructeur Joost Thoonen zet families nu online aan tot sporten

BIGGEKERKE - Niet alleen de competitieve sporters zitten thuis vanwege de maatregelen die zijn ingevoerd tegen de verspreiding van het coronavirus. Ook veel recreanten hebben momenteel een gedwongen pauze. Natuurlijk, een rondje lopen of fietsen kan nog steeds. Maar sporten in groepen is er even niet meer bij. Of toch wel? J0ost Thoonen van Active Lifestyle Club Middelburg geeft zijn bootcamps nu online en dat blijkt een groot succes.

Thuis zitten en niets doen is voor een beetje sporter natuurlijk geen optie. Dat besefte Thoonen zich maar al te goed toen de eerste drastische maatregelen werden ingevoerd. Hij en zijn collega’s van Active Lifestyle Club werden gedwongen creatief te zijn. ,,Je moet nu roeien met de riemen die je hebt’’, zegt de uit Gelderland afkomstige Walchenaar.

Thoonen is echter geen roeier, maar een bootcampinstructeur. Riemen gebruikt hij dus niet, maar in deze periode heeft hij wel een ander ongebruikelijk instrument: de camera. ,,Via het programma Zoom geven wij nu door middel van video de trainingen’’, legt de inwoner van Biggekerke het nieuwe concept uit.

Daarvoor moet de voormalig voetbalscheidsrechter twee keer per week naar Breda. Daar wordt de training voor bijna twintig Active Lifestyle Club-vestigingen opgenomen. Maar dat doet hij niet voor niets. ,,De laatste keer werd er door zo’n 180 huishoudens meegedaan’’, aldus Thoonen. ,,Omdat op veel plekken meerdere gezinsleden meededen, waren dat in totaal tussen de 220 en 270 mensen.’’

Gratis

Iedereen kan meedoen. Er zijn bootcamps voor beginners en voor gevorderden. ,,En het is gratis’’, zegt Thoonen. ,,Sowieso de eerste weken. We hebben ook tegen deelnemers gezegd: nodig je familie en vrienden uit om gezellig mee te doen.’’

De instructeur hoopt snel weer buiten in Middelburg aan de slag te kunnen, maar sluit niet uit dat de online-trainingen een blijvertje zijn. ,,Als dit aan blijkt te slaan of als we een nieuwe doelgroep blijken aan te spreken, kunnen we hier zeker mee doorgaan.’’

 1. Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’
  PREMIUM
  reportage

  Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’

  ARNEMUIDEN - Nergens is waarschijnlijk de ‘korvendichtheid’ zo groot als in Arnemuiden. Maak je een ronde door het Walcherse dorp, dan zie je overal knalgele manden boven de schuttingen uitsteken. Nu er vanwege het coronavirus niet in clubverband gesport mag worden, biedt dat uitkomst voor veel leden van TOP. Maar daarmee is ook meteen het enige positieve genoemd. De club krijgt - net als alle andere - een grote klap te verwerken.
 2. Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug
  PREMIUM

  Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug

  BIGGEKERKE - Henriëtte Swartjes kreeg het volleyballen met de paplepel ingegoten, debuteerde als jeugdspeelster op hoog niveau en speelde in veel uithoeken van het land. De geboren Zoutelandse verhuisde op jonge leeftijd naar Kampen, speelde tijdens haar studietijd in de omgeving van Rotterdam en kwam eenmaal terug op Zeeuwse bodem voor Dynamo’70, Kwiek, VVS’92 en Ardito uit. Na een kwart eeuw volleybal in een standaardteam is het mooi geweest, vindt ze.
 3. ‘Onzichtbare wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  ‘Onzichtba­re wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  GOES - In een tijd waarin geen sportevenementen georganiseerd kunnen worden is creativiteit een groot goed. Apps zoals Strava bieden uitkomst om op afstand ‘onzichtbare wedstrijden’ te creëren. Zo rolde in Zeeland het initiatief ‘Run your own race’ uit de koker van hardloopfanaat en -organisator Jan Roose. Ieder weekend staan er één of twee loopafstanden op het programma. Het openingsweekend leverde direct een officieus Zeeuws record op de vijf kilometer op.