Volledig scherm
Erwin Harmes won in 2018 de eerste ‘15 van Wolphaartsdijk’ sinds 1998. © Johan Van Der Heijden

‘Beat the legends’ bij ‘15 van Wolphaartsdijk’

WOLPHAARTSDIJK - De klok is zeer belangrijk, zaterdag bij de ’15 van Wolphaartsdijk’. Er zal daarom bij de herboren hardloopwedstrijd een strandbuggy voor de kopgroep uit gaan, met daarop een grote klok. Zo weten de voorsten constant of ze op schema liggen. Waar dat bij grote stadsmarathons heel gebruikelijk is, is dat voor Zeeland nieuw.

Van 1979 tot en met 1998 was de ’15 van Wolphaartsdijk’ een wedstrijd van naam. De top van Nederland kwam naar het Bevelandse dorp om rap te finishen. Tonnie Dirks, olympisch marathonloper in 1992 en zevenvoudig Nederlands kampioen cross, kwam in 1993 binnen in 44.10 minuten. De Middelburgse Irma Heeren, toptriatlete en sterk op zowel de weg als in de cross, liet vier jaar later 49.23 noteren. Op die twee tijden wordt morgen gejaagd, onder het motto ‘beat the legends’.

In 2018 werd de ’15 van Wolphaartsdijk’ voorzichtig nieuw leven ingeblazen. Dit jaar geeft de organisatie weer vol gas. Er is een sterk deelnemersveld samengesteld. Vanuit Zeeland doen bij de mannen onder anderen Tim Pleijte, Erwin Harmes, Martijn de Kok en Ronnie Overgaauw mee. Zij krijgen concurrentie van Christiaan Bosselaar, Jim Rothweiler en Timo de Geus. Bij de vrouwen zullen waarschijnlijk Monica Sanderse en Samantha Luitwieler voorop lopen. De laatste is in vorm, getuige haar vijf overwinningen in het Zeeuwse stratenloopcircuit.

De klok – aan de finish en op de buggy - begint om 17.00 uur te lopen als Tonnie Dirks het startschot heeft gelost. De inwoner van het Brabantse dorp Zeeland is ook benieuwd of zijn tijd standhoudt of verbroken wordt. Er worden vijf rondes van exact 3 kilometer gelopen; alles is precies door de Atletiekunie nagemeten. Rondes zullen gemiddeld in minder dan 8.50 minuten moeten gaan bij de mannen en in minder dan 9.52 bij de vrouwen. Niek Flipse, zelf voorheen een nationale topper, zal vanaf de motor verslag doen, zodat heel het dorp het wedstrijdverloop kan volgen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement