Mike de Kraker.
Volledig scherm
Mike de Kraker. © Ruben Oreel

Basketbalcoach De Kraker improviseert met internationale videocall

VLISSINGEN - Mike de Kraker is een bezige bij in de basketbalwereld. Hij speelt zelf bij tweededivisionist BC Vlissingen, waarmee hij op koers lag voor het kampioenschap en de zo gewenste promotie naar de eerste divisie, en hij is trainer van Marathon onder 18, dat eveneens uit Vlissingen komt. Maar door het coronavirus liggen die werkzaamheden voorlopig stil.

Toch laat de Walchenaar zich niet afstoppen door alle maatregelen. Vanuit huis heeft hij een nieuwe uitdaging gevonden. ,,Ik ben vooral online bezig. In onze sport is Twitter nog steeds heel handig”, begint De Kraker zijn verhaal. ,,Samen met een andere Nederlandse trainer ben ik een soort videocall aan het opzetten, met mensen van over de hele wereld. Van Canada tot Australië, overal komen de aanmeldingen vandaan.”

Want als er ineens zó veel vrije tijd is, waarom dan niet van elkaar leren? Met die insteek ging De Kraker aan de slag. ,,Ik heb heel brutaal een tweet de wereld in gestuurd en die kwam viavia bij veel anderen terecht.” Trainers uit onder meer België, Italië, Oostenrijk en zelfs de Amerikaanse NBA hebben zich al gemeld als potentiële sprekers. ,,Binnen het basketbal is er een grote bereidheid om kennis met elkaar te delen.”

Via het platform Zoom hoopt De Kraker de online conferentie te streamen. ,,Dan kan iedereen meekijken, maar hoeft niet iedereen per se zijn woordje te doen.” Een exacte datum is er nog niet. ,,Maar we mikken op het einde van deze week. Het is even zaak om alle agenda’s naast elkaar te leggen, maar tijd is er nu genoeg.”

Het is nog maar de vraag of De Kraker en zijn BC Vlissingen de info die tijdens de videocall gedeeld gaat worden dit seizoen nog in praktijk kunnen brengen. ,,Alles ligt in ieder geval tot 6 april stil. De eredivisie zelfs nog langer, sowieso tot begin mei. Maar er is ook een kans dat het seizoen nu al voorbij is.”

Komt de titel van BC Vlissingen dan niet in gevaar? De Kraker: ,,In België is besloten van de huidige stand de eindstand te maken. Dat zou betekenen dat we kampioen zijn. Het liefst spelen we het seizoen af, om de titel met iedereen te vieren na de laatste wedstrijd. Maar ieders gezondheid is nu veel belangrijker.”

 1. Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’
  PREMIUM
  reportage

  Sporters en clubs missen elkaar: ‘Verenigen doe je samen. Dat gaat nu even niet’

  ARNEMUIDEN - Nergens is waarschijnlijk de ‘korvendichtheid’ zo groot als in Arnemuiden. Maak je een ronde door het Walcherse dorp, dan zie je overal knalgele manden boven de schuttingen uitsteken. Nu er vanwege het coronavirus niet in clubverband gesport mag worden, biedt dat uitkomst voor veel leden van TOP. Maar daarmee is ook meteen het enige positieve genoemd. De club krijgt - net als alle andere - een grote klap te verwerken.
 2. Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug
  PREMIUM

  Swartjes doet na een kwart eeuw volleybal een stapje terug

  BIGGEKERKE - Henriëtte Swartjes kreeg het volleyballen met de paplepel ingegoten, debuteerde als jeugdspeelster op hoog niveau en speelde in veel uithoeken van het land. De geboren Zoutelandse verhuisde op jonge leeftijd naar Kampen, speelde tijdens haar studietijd in de omgeving van Rotterdam en kwam eenmaal terug op Zeeuwse bodem voor Dynamo’70, Kwiek, VVS’92 en Ardito uit. Na een kwart eeuw volleybal in een standaardteam is het mooi geweest, vindt ze.
 3. ‘Onzichtbare wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  ‘Onzichtba­re wedstrijd’ levert een officieus Zeeuws record op

  GOES - In een tijd waarin geen sportevenementen georganiseerd kunnen worden is creativiteit een groot goed. Apps zoals Strava bieden uitkomst om op afstand ‘onzichtbare wedstrijden’ te creëren. Zo rolde in Zeeland het initiatief ‘Run your own race’ uit de koker van hardloopfanaat en -organisator Jan Roose. Ieder weekend staan er één of twee loopafstanden op het programma. Het openingsweekend leverde direct een officieus Zeeuws record op de vijf kilometer op.